Μενού Ροή
Το νέο ενεργειακό ελντοράντο ίσως προέλθει από ..κυματισμό - Ξεκινάει η έρευνα στις ΗΠΑ

Oμοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα έρευνας και ανάπτυξης που επικεντρώνονται στην κυματική ενέργεια ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Στην τελευταία προσπάθεια ενθάρρυνσης της καινοτομίας σε έναν τομέα που έχει πολύ μικρό αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλους τύπους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το υπουργείο ανακοίνωσε  ότι η χρηματοδότηση θα στοχεύει στην «προώθηση των τεχνολογιών ενεργειακών κυμάτων προς την εμπορική βιωσιμότητα».

Επιλεγμένα έργα θα πραγματοποιήσουν την έρευνά τους στην εγκατάσταση PacWave South, η οποία βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Όρεγκον. Η κατασκευή του PacWave South - η οποία έλαβε επιχορηγήσεις από το υπουργείο και την πολιτεία του Όρεγκον, μεταξύ άλλων - ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και ελπίζει ότι θα λειτουργήσει το 2023.

Η χρηματοδότηση θα χωριστεί σε τρία ξεχωριστά μέρη: Θα διατεθούν έως και 15 εκατομμύρια δολάρια για τη δοκιμή της τεχνολογίας μετατροπέα ενέργειας κυμάτων. Έως 7 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην έρευνα και ανάπτυξη της ενέργειας των κυμάτων. Και ένα μέγιστο ποσό 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για την προώθηση των σχεδίων μετατροπής ενέργειας κυμάτων για το PacWave. Οι πλήρεις αιτήσεις χρηματοδότησης αναμένεται τον Οκτώβριο, ανέφερε το υπουργείο.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer M. Granholm, επισήμανε ότι «Με την κυματική ενέργεια, έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο δίκτυο και να αναπτύξουμε πιο βιώσιμη ενέργεια σε δυσπρόσιτες κοινότητες».

 

Στην Ευρώπη

Η ανάπτυξη τεχνολογιών κυματικής ενέργειας δεν συμβαίνει αποκλειστικά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη για παράδειγμα πολλές εταιρείες  εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα τον περασμένο μήνα η Mocean Energy ανακοίνωσε ότι η μηχανή της Blue X wave - μήκους 20 μέτρων και βάρους 38 μετρικών τόνων - είχε ξεκινήσει τις δοκιμές της στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας στο Όρκνεϊ , ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας.

Τον Μάρτιο, ανακοινώθηκε ότι περίπου 7,5 εκατομμύρια λίρες (10,37 εκατομμύρια δολάρια) δημόσιας χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης οκτώ ενεργειακών έργων κυμάτων από βρετανικά πανεπιστήμια.

Στοιχεία από την Ocean Energy Europe δείχνουν ότι μόνο 260 kW χωρητικότητας παλιρροιακής ροής προστέθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι, ενώ εγκαταστάθηκαν μόλις 200 kW κυματικής ενέργειας. Συγκριτικά, το 2020 εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη 14,7 GW αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τον οργανισμό WindEurope.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας