Μενού Ροή
Το νέο Γερμανικό μοντέλο φωτοβολταικών σε στέγες

Η Bundestag της Γερμανίας ενέκρινε την Πέμπτη μια ολόκληρη σειρά νέων ενεργειακών κανονισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας έκδοσης του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας, γνωστής ως EEG 2023, που θα οδηγήσει σε ορισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλιακής τροφοδοσίας.

Οι νέες διατάξεις θα επιφέρουν αρκετές αλλαγές στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η εισαγωγή δύο ξεχωριστών τιμολογίων feed-in. Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων στον τελευταίο όροφο κτιρίων, μπορούν τώρα να αποφασίσουν να αποδεχτούν μικρότερη τροφοδοσία και να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι μέρος της ισχύος τους στον τελευταίο όροφο ή να λάβουν πρόσθετη αμοιβή πέρα ​​από το τυπικό τιμολόγιο τροφοδοσίας, εάν τροφοδοτούν το 100% της ισχύος τους στον τελευταίο όροφο.

Το σύστημα εισήχθη για να δώσει κίνητρα για την πλήρη αξιοποίηση της στέγης για ηλιακά φωτοβολταϊκά. Μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός υποστήριξης παρακινούσε τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις επιχειρήσεις να κλιμακώσουν τα φωτοβολταϊκά τους συστήματα σύμφωνα με τη δική τους κατανάλωση, αφήνοντας αχρησιμοποίητες τεράστιες επιφάνειες στον τελευταίο όροφο.

Οι τιμές

Για Φ/Β συστήματα έως 10 kW, για παράδειγμα, η τιμή θα αυξηθεί από 0,0693 €/kWh σε 0,0860 €/kWh. Οι ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να μην χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι την ηλεκτρική ενέργεια θα λάβουν το πλήρες μπόνους τροφοδοσίας των 0,048 €/kWh. Η συνδυασμένη αμοιβή ανέρχεται σε 0,134 €/kWh.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που κυμαίνονται σε μέγεθος από 10 kW έως 40 kW θα αυξηθούν τα τιμολόγιά τους από 0,0685 €/kWh σε 0,0750 €/kWh, ενώ οι τιμές για ηλιακές συστοιχίες μεταξύ 40 kW και 750 kW θα αυξηθούν από 0,0536 €/kWh σε 0,062 € kWh.

Μετά από προηγούμενη κριτική, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει ελαφρώς το μπόνους πλήρους τροφοδοσίας. Το τιμολόγιο για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10 kW θα μειωθεί από 0,0687 €/kWh σε 0,0480 €/kWh και ο συντελεστής για εγκαταστάσεις με μέγεθος από 10 kW έως 40 kW θα μειωθεί από 0,0445 €/kWh σε 0,0380 €/kWh. Επιπλέον, η κυβέρνηση μείωσε το τιμολόγιο για ηλιακά έργα με ισχύ μεταξύ 40 kW και 100 kW από 0,0594 €/kWh σε 0,0510 €/kWh και για εγκαταστάσεις που κυμαίνονται από 100 kW έως 300 kW από 0,0404 €/kWh σε 0,04 €/kWh/kWh σε 0,0 €.

Εισήγαγαν επίσης την επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις να αναπτύξουν δύο διαφορετικά φωτοβολταϊκά συστήματα σε ένα μόνο ακίνητο. Αυτό δίνει στους ιδιοκτήτες την ευκαιρία να καταχωρήσουν ένα σύστημα ως σύστημα μερικής τροφοδοσίας και να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι μέρος αυτής της ηλιακής ενέργειας. Με ένα δεύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα, μπορούν να αξιοποιήσουν ολόκληρο τον χώρο στον τελευταίο όροφο και να λάβουν το πλήρες μπόνους τροφοδοσίας. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για τους αγρότες που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να καταχωρίσουν ένα σύστημα 15 kW για ιδιοκατανάλωση και ένα σύστημα πλήρους τροφοδοσίας 70 kW. Προϋπόθεση για αυτό είναι δύο ξεχωριστοί μετρητές και για τα δύο συστήματα. Οι αλλαγές στο EEG 2023 εισάγουν επίσης φορολογικές απλουστεύσεις και ταχύτερες διαδικασίες σύνδεσης στο δίκτυο.

Επιπλέον, οι νέες διατάξεις καθόρισαν ότι το όριο μεγέθους για τις ενεργειακές κοινότητες θα αυξηθεί από 1 MW σε 6 MW και ότι η σύνδεση στο δίκτυο για τα φωτοβολταϊκά ταράτσας θα γίνεται μέσω διαδικτυακής πύλης που θα λειτουργεί ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας