Μενού Ροή
Vattenfall: Ετοιμάζει το πρώτο στον κόσμο Offshore Hydrogen Cluster

Η Vattenfall υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Hollandse Kust West στην Ολλανδία και σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου της που παρουσιάστηκε χθες, το έργο προτείνεται να αποτελέσει το πρώτο υπεράκτιο σύμπλεγμα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο.

Η Vattenfall υπέβαλε πρόταση και για τις δύο τοποθεσίες που προσφέρονται από την ολλανδική κυβέρνηση στην περιοχή Hollandse Kust West (HKW): VI και VII.

Στο HKW VII, η εταιρεία σκοπεύει να ενσωματώσει ένα σύμπλεγμα υδρογόνου 45 MW σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, με τρεις ανεμογεννήτριες εξοπλισμένες με ηλεκτρολυτικές κυψέλες.

Οι τρεις ανεμογεννήτριες θα φιλοξενούν εμπορευματοκιβώτια, τοποθετημένα σε ειδικές πλατφόρμες και γεμάτα με μονάδες ηλεκτρολυτικής κυψέλης, μετασχηματιστές και μπαταρίες.

Το υδρογόνο που θα παράγεται θα μεταφέρεται μέσω αγωγού στο λιμάνι του Ρότερνταμ και θα τροφοδοτεί το εκεί δίκτυο υδρογόνου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφέρεται στους χρήστες μέσω ενός δικτύου σωλήνων, με τον ίδιο τρόπο όπως και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Vattenfall.

Το σχέδιο βασίζεται στο έργο της Vattenfall στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του Αμπερντίν, γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας (EOWDC), όπου η εταιρεία αναπτύσσει την πρώτη υπεράκτια ανεμογεννήτρια παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο, με την ηλεκτρολυτική κυψέλη να τοποθετείται απευθείας σε μια υπάρχουσα λειτουργική ανεμογεννήτρια.

Τον Μάιο, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση για αυτό το πιλοτικό έργο πράσινου υδρογόνου από την κυβέρνηση της Σκωτίας.

Τώρα, η Vattenfall θέλει να χρησιμοποιήσει το Hollandse Kust West ως εφαλτήριο για να κάνει το επόμενο βήμα και να συνδέσει πολλαπλές τουρμπίνες υδρογόνου.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι το επόμενο βήμα είναι ήδη εφικτό και ότι μπορούμε να παράγουμε υπεράκτιο υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Daan van Eijkel, διευθυντής προσφορών της Vattenfall που προετοίμασε την προσφορά για την HKW VII.

Η Vattenfall είναι ένας από τους πολλούς ομίλους που αποκάλυψαν τις προσφορές τους στον τελευταίο ολλανδικό διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τον οποίο ο νικητής θα ανακοινωθεί αυτό το φθινόπωρο.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και οι ανταγωνιστές της ποντάρουν στο υδρογόνο. Έτσι η κοινοπραξία μεταξύ της Shell και της Eneco, καθώς και αυτή μεταξύ της Ørsted, της TotalEnergies και της RWE έχουν συμπεριλάβει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις προτάσεις τους για το Hollandse Kust West. Η Vattenfall όμως είναι η μόνη που ανακοινώνει την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου συμπλέγματος υδρογόνου το οποίο περιλαμβάνει μεμονωμένες ανεμογεννήτριες εξοπλισμένες με ηλεκτρολύτες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας