Μενού Ροή
Βουλγαρία: Το 31% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα

Το τεράστιο ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια στη Βουλγαρία μπορεί να εξηγηθεί από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και από την αβεβαιότητα των αγορών, ειδικά μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη χώρα αυξάνουν σημαντικά τη δυναμικότητά τους. «Στη Βουλγαρία λειτουργούν μονάδες ηλιακής ενέργειας, το δυναμικό των οποίων ξεπερνά τα 2.000 μεγαβάτ. Μόνο το 2022, εντάχθηκαν νέες μονάδες με σχεδόν 600 μεγαβάτ», δήλωσε ο Ρούμεν Πετρόφ από τη Βουλγαρική Φωτοβολταϊκή Ένωση σε συνέντευξή του στο σταθμό της ΒΕΡ στην Στάρα Ζαγκόρα.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα φωτοβολταϊκά παράγουν περισσότερο ρεύμα από τα πυρηνικά και τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Αυτό συνέβη την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους, όταν για αρκετές ώρες η ενέργεια που παράγεται από τις ηλιακές εγκαταστάσεις ξεπερνούσε αυτή όλων των άλλων πηγών, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος. Ο λόγος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προγραμματισμένη επισκευή του 5ου μπλοκ του NPP Κοζλοντούι, η οποία άρχισε την τελευταία ημέρα του Απριλίου. Σε προηγούμενες παρόμοιες διακοπές λειτουργίας των μονάδων του NPP, την δραστηριότητά τους κάλυπταν, κυρίως οι ΘΗΣ και ΥΗΣ, αλλά την 1η Μαΐου αυτό έγινε από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Πολλές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αγοράζουν όλο και λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο και αυτή η τάση αναμένεται να είναι ολοένα και πιο έντονη τα επόμενα χρόνια.

«Ως όφελος και πλεονέκτημα θα έλεγα ότι μια ηλιακή μονάδα εγκαθίσταται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η εγκατάσταση είναι εύκολη και η επένδυση δεν είναι τόσο μεγάλη. Αυτή τη στιγμή, με τις τρέχουσες τιμές του εξοπλισμού, της εγκατάστασης και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται μέσα σε πέντε ή έξι χρόνια», λέει ο Ρούμεν Πετρόφ.

Πάνω από το 31% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ η πυρηνική ενέργεια παρέχει το 29%, και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί - μόνο το 22%, πληροφορεί ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος. Ενδιαφέρον υπάρχει και από τα ιδιωτικά νοικοκυριά. Αναμένεται να δοθεί οικονομική στήριξη στους ιδιώτες, με την έναρξη δύο προγραμμάτων για οικιακούς σταθμούς ηλιακής ενέργειας που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Θα ήθελαν α αναπτυχθεί στη Βουλγαρία το οικιακό τμήμα με τις μικρότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για οικιακή χρήση, γιατί, σε αντίθεση με την Ευρώπη, δεν είναι ανεπτυγμένο στη χώρα μας. Μια επιλογή είναι μέσω διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας, τα οποία ελπίζουμε να ξεκινήσουμε σύντομα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο προϋπολογισμός τους θα επαρκεί για περίπου 10 χιλιάδες στέγες. Αυτή είναι μια καλή αρχή και ελπίζω ότι οι πολίτες θα έχουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τέτοιες εγκαταστάσεις. Γιατί το καλύτερο είναι η ενέργεια που παράγεται να χρησιμοποιείται στον ίδιο χώρο και να μην υπάρχουν απώλειες στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής», εξηγεί ο Ρούμεν Πετρόφ.

Θα μπορούσε να ενταχθεί η ηλιακή ενέργεια στο εθνικό μας σχέδιο για μείωση των ενεργειακών εκπομπών άνθρακα κατά 40% έως το 2025;

«Ναι, οι ηλιακοί σταθμοί θα συμβάλουν, σίγουρα, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα», λέει ο Ρούμεν Πετρόφ. «Πρέπει όμως να συνδυαστούν με κάποιο άλλο είδος ενέργειας. Μπορεί να είναι ανανεώσιμες πηγές, για παράδειγμα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ή αιολικές εγκαταστάσεις, επειδή οι ηλιακές εγκαταστάσεις λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Από την αρχή του έτους, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία μειώθηκαν κατά, περίπου, 64%, και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συρρικνώθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση. Η τάση αυτή είναι χαρακτηριστική για ολόκληρη την Ευρώπη που βρίσκεται σε ύφεση.

  • Η Βουλγαρία στον χάρτη της ηλιακής ενέργειας
  • Τα «έξυπνα σπίτια» μπορεί να κατακτήσουν την αγορά νωρίτερα από το αναμενόμενο
  • Αναμένεται αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας