Μενού Ροή
Βρετανία: Πρωτοποριακό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το CNBC, το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να προσπαθήσει να προβλέψει καλύτερα πότε οι κινήσεις των νεφών θα επηρεάζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Ο Εθνικός Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας ή ESO, ο οποίος μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα, υπέγραψε συμφωνία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Open Climate Fix για τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης με τεχνητή νοημοσύνη που ταιριάζει με τις κινήσεις των νεφών με τις ακριβείς θέσεις των ηλιακών συλλεκτών.

Ο χειριστής δικτύου δήλωσε ότι το λογισμικό θα μπορούσε να το βοηθήσει να προβλέψει τις κινήσεις του νέφους σε λεπτά και ώρες αντί για ημέρες.

Η τεχνολογία "nowcasting" του Open Climate Fix έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ακρίβεια της ηλιακής πρόβλεψης έως και 50%, δήλωσε εκπρόσωπος του National Grid ESO στο CNBC.

Το έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο, πρόκειται να διαρκέσει 18 μήνες και χρηματοδοτείται από τη βρετανική ρυθμιστική εταιρεία ενέργειας Ofgem με 500,000 (683.100 $).

Το ηλιακό δίλημμα

Το Natonal Grid ESO είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης για το ηλεκτρικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως αυτό είναι δύσκολο για τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, αλλά η απρόβλεπτη φύση του ηλιακού και του ανέμου κάνει το έργο ακόμη πιο περίπλοκο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Open Climate Fix λέει ότι έχει εκπαιδεύσει ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να διαβάζει δορυφορικές εικόνες και να καταλαβαίνει πώς και πού κινούνται τα σύννεφα σε σχέση με τους ηλιακούς συλλέκτες στο έδαφος.

«Οι ακριβείς προβλέψεις για την παραγωγή εξαρτώμενης από τον καιρό, όπως ο ήλιος και ο άνεμος, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς στη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε η Carolina Tortora, επικεφαλής στρατηγικής καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στο National Grid ESO, σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας