Μενού Ροή
Ξαφνικός συναγερμός στο Μαξίμου για την χωροθέτηση νέων αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων

Σύσκεψη σήμερα αναμένεται να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για την διερεύνηση δυνατοτήτων ανάπτυξης περιοχών, όπου θα αναπτυχθούν γρήγορα μεγάλες συγκεντρώσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Αυτό ανέφερε, χθες, μιλώντας στο πλαίσιο της ανοικτής εκδήλωσης της Γ.Σ. του ΣΕΒ ο Πρωθυπουργός. Εστιάζοντας στην ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι “η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για μια ευρωπαϊκή νομοθετική κάλυψη η οποία θα μας επιτρέψει να απλοποιήσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης ΑΠΕ. Και σε εθνικό επίπεδο, να διευκολύνουμε, ουσιαστικά, αυτή την αδειοδότηση, να εντοπίσουμε περιοχές τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλεί «go-to areas». Δηλαδή, περιοχές όπου θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε περισσότερη «δύναμη πυρός» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες και με τα σχετικά αντισταθμιστικά τα οποία πρέπει να προσφέρονται πάντα για την εγκατάσταση τέτοιων μεγάλων συστημάτων. Και μιλάω ειδικά για τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες είναι αυτές που έχουν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, κυρίως ως προς το τοπίο” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

“Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Μάλιστα, αύριο (δηλαδή σήμερα 16/6) έχουμε μια σύσκεψη κεντρική για να δούμε ακριβώς τα ζητήματα χωροθέτησης των ΑΠΕ. Και μερικές φορές είναι πολύ καλύτερα -και η άποψή μου σε αυτό είναι πολύ συγκεκριμένη- από το να διασπείρουμε τρεις-πέντε ανεμογεννήτριες παντού στη χώρα, να είναι συγκεντρωμένες περισσότερες σε κάποια σημεία. Να δώσουμε, δηλαδή, προτεραιότητα σε μια σειρά από μεγάλα έργα, τα οποία θα μπορούν γρήγορα να αυξήσουν τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα και από τον ήλιο” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

¨Μικρό καλάθι”

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι “ ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, που καταφέρνουμε να κόψουμε το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας, των τοπικών αντιδράσεων, που είναι εύλογες καμιά φορά και όλα αυτά, θα πάρει αρκετά χρόνια για να έχουμε τις ανανεώσιμες, την αποθήκευση, τις διασυνδέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, μία καλώς λειτουργούσα αγορά που να δίνει τα σωστά price signals.

Και είναι κατ’ εμέ σίγουρο ότι για τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια, ίσως και αρκετά παραπάνω, έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο Γολγοθά σε οποιαδήποτε περίπτωση και ως Ευρώπη, πόσω μάλλον ως Ελλάδα. Και η Ελλάδα ούσα στην περιοχή, τη γεωγραφική που είναι, κοντά στις χώρες που είναι, έχει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτό. Άρα, ναι, βεβαίως, όλοι συμφωνούμε: επιτάχυνση των ΑΠΕ και μακάρι να μπορέσουμε να πάμε πολύ πιο γρήγορα. Όλοι το πιστεύουμε, αλλά ας μην πιστέψουμε εκ προοιμίου ότι αυτό από μόνο του αρκεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα έχουμε τα επόμενα αρκετά χρόνια, όχι μόνο σήμερα”.

Οκτώ και δέκα χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου, (που χτες σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανέδειξε το ρόλο της αιολικής ενέργειας με τα βραβεία "Αίολος"), η περίοδος ωρίμανσης των αιολικών έργων που ήδη προωθούνται στη χώρα συνολικού ύψους επενδύσεων 800 εκατ. Ευρώ ξεπερνά τα 8 χρόνια φτάνοντας ακόμη και τα 10.  Και βέβαια, όπως, έχει σημειώσει ο κ. Παπασταματίου, αν η διάρκεια της αδειοδοτικής διαδικασίας ήταν μειωμένη, τα έργα αυτά -και ακόμα περισσότερα- θα λειτουργούσαν ήδη, τονίζοντας ότι το επικείμενο σχέδιο νόμου για τις Α.Π.Ε. που αναμένεται από μέρα σε μέρα να περάσει από τη Βουλή, πρέπει να στοχεύσει στη ριζική απλοποίηση της αδειοδότησης και στη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει ότι αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη.

Πάντως σε εξέλιξη είναι μια συζήτηση με τους φορείς για όλο το φάσμα που θα διέπει τις ΑΠΕ, την αποθήκευση και βέβαια τα υπεράκτια αιολικά καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως άλλωστε το παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός τόσο χθες στον ΣΕΒ, όσο και μιλώντας πριν λίγους μήνες στην εκδήλωση εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου του Ομίλου ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

«Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα αιολικά στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το σχετικό νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζουμε τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας ως προς τα αιολικά στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, όμως, θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά ΑΠΕ θα γίνουν σε περιοχές όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη πριν λίγο καιρό, επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας