Μενού Ροή
Φωτό: Aron Yigin-Unsplash
Ξεκινάει μαζική κατασκευή αιολικών πάρκων στην Γερμανία - Πως απελευθερώνονται και επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις

Σε μαζική επέκταση της αιολικής ενέργειας με έως και 10 GW ετησίως νέων χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας προχωράει η Γερμανία. Ταυτόχρονα απελευθερώνει τις αδειοδοτήσεις, δημιουργώντας διαδικασίες εξπρές και μεταφέρει την χρηματοδότηση των επενδύσεων από τους λογαριασμούς των καταναλωτών στον προϋπολογισμό.

Όπως ανακοίνωσε ο νέος Πράσινος Υπουργός Οικονομικών και Κλίματος της Γερμανίας, Robert Habeck, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο μεγάλα νομοσχέδια, το ένα από τα οποία περιλαμβάνει ειδικό νόμο περί ανέμων στην ξηρά.

Εξήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Γερμανία στοχεύει:

  • να αυξήσει τον όγκο των δημοπρασιών στην ξηρά,
  • να εξορθολογήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης,
  • να επιτύχει μια νέα ισορροπία μεταξύ της χερσαίας αιολικής ενέργειας και της προστασίας των ειδών και
  • να διαθέσει το 2% της χερσαίας έκτασης της Γερμανίας για παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Εκτός στόχων

Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030.

Η χώρα χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η Γερμανία ήταν πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια, αλλά η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία πρόκειται να χάσει τον στόχο της για 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας – πόσο μάλλον ο νέος στόχος του 80% που είχε τεθεί για το 2021.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θέλει τώρα να επιταχύνει ξανά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας – με πολλά διαφορετικά μέτρα.

Ο νέος νόμος

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Χάμπεκ κατέστησε σαφές ότι η αιολική ενέργεια, και ειδικά η αιολική ενέργεια στην ξηρά, θα παραμείνει η πιο σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και το κλειδί για περαιτέρω μείωση των εκπομπών.

Αυτή η επιτάχυνση θα απαιτήσει νέες προσεγγίσεις σχεδιασμού και αδειοδότησης, νέες τοποθεσίες για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας και έναν ειδικό «Νόμο περί ανέμου στην ξηρά» που θα παρουσιαστεί το 2022, είπε ο Χάμπεκ.

«Η Γερμανία θέλει μια τεράστια επέκταση του χερσαίου ανέμου. Και η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως ότι αυτό απαιτεί ταχύτερη αδειοδότηση νέων αιολικών πάρκων – και σκοπεύει να παραδώσει αυτό το συντομότερο δυνατό με έναν ειδικό νέο «Νόμο για την αιολική ενέργεια στην ξηρά». Οι σημερινές ανακοινώσεις σηματοδοτούν την επιστροφή της γερμανικής ηγεσίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – φανταστική!», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα αποτελέσουν μέρος ενός «Πακέτου για το Πάσχα» που θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές περιλαμβάνουν έργα αιολικής ενέργειας με πράσινο φως που επί του παρόντος μπλοκάρονται από την πολιτική και στρατιωτική αεροπορία.

Επί του παρόντος, η εγκατάσταση ραντάρ για την πολιτική αεροπορία και τα στρατιωτικά συμφέροντα αποτελεί εμπόδιο για την αδειοδότηση πολλών νέων αιολικών έργων.

Ο Χάμπεκ εκτιμά ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να απελευθερώσουν 4-5 GW νέου ανέμου που επί του παρόντος μπλοκάρουν τα ραντάρ και 4 GW που έχουν μπλοκαριστεί αυτή τη στιγμή από τον στρατό.

Χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό

Το Πασχαλινό Πακέτο θα προβλέπει ότι στο μέλλον, η στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και των μικρών επιχειρήσεων.

Λέγεται επίσης ότι η δέσμη ορίζει την ενεργειακή μετάβαση ως «θέμα δημοσίου συμφέροντος» προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα έργα αιολικής ενέργειας έναντι άλλων μορφών χρήσης γης.

Αυτή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης και την εύρεση νέων τοποθεσιών για έργα αιολικής ενέργειας.

Με την αναθεώρηση του Νόμου της για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EEG), η Γερμανία σχεδιάζει να ενισχύσει μαζικά την επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας ως μέρος του Πασχαλινού Πακέτου.

Το Πασχαλινό Πακέτο θα περιλαμβάνει πρόταση της Κυβέρνησης για να διασφαλιστεί ότι η επέκταση των χερσαίων αιολικών πάρκων δεν θα γίνει σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και των ειδών.

Επί του παρόντος, οι νομικές προσφυγές κατά των αδειών αιολικής ενέργειας, που συχνά υποβάλλονται βάσει του νόμου περί προστασίας της φύσης της Γερμανίας αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για νέα έργα.

Η κυβέρνηση θέλει να βρει μια νέα ισορροπία μεταξύ της προστασίας του κλίματος και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτό θα απαιτήσει στενή συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ, βιομηχανίας και πολιτών, είπε ο Χάμπεκ.

Αυτή η επέκταση γενικά απαιτεί συντομότερη και λιγότερο περίπλοκη αδειοδότηση νέων εκμεταλλεύσεων.

Καλοκαιρινό πακέτο υδρογόνου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταστήσει την αδειοδότηση βασική προτεραιότητα του δεύτερου νομοθετικού πακέτου, του λεγόμενου «Καλοκαιριού».

Θα περιλαμβάνει επίσης μια νέα στρατηγική θέρμανσης, ένα κύμα ανακαίνισης, μια ενημέρωση της εθνικής στρατηγικής υδρογόνου της Γερμανίας που θα δει τον στόχο της Γερμανίας για ηλεκτρόλυση να διπλασιαστεί στα 10 GW έως το 2030.

Αλλά τα νέα χερσαία αιολικά έργα απαιτούν πρόσθετες τοποθεσίες.

Η Γερμανία σχεδιάζει έναν ειδικό «Νόμο περί ανέμων στην ξηρά».

Βάσει αυτής της πρότασης, η Γερμανία θα αφήσει στην άκρη το 2% της γης της χώρας για την ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας.

Αιολικά στο 2% της επικράτειας

Η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (BWE) έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μόνο το 2% της γερμανικής επικράτειας θα ήταν αρκετό για την κατασκευή αρκετών χερσαίων ανέμων για την επίτευξη των στόχων της Γερμανίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι οι περιοριστικοί κανόνες απόστασης μεταξύ ανεμογεννητριών και κτιρίων κατοικιών –όπως ο κανόνας 10Η της Βαυαρίας– δεν θα μπορούσαν να επιμείνουν στο πλαίσιο του νέου στόχου του 2%.

Τα σχέδια του Habeck έλαβαν θετικά σχόλια σε όλες τις μεγάλες ενώσεις στη Γερμανία.

Η Γερμανική Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας BEE σε μια δήλωσή της χαρακτήρισε μάλιστα την έναρξη μιας «νέας εποχής της γερμανικής πολιτικής για το κλίμα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας