Μενού Ροή
Ξεκλειδώνουν με τροπολογία έργα ΑΠΕ σε νησιά - Απεγκλωβίζονται από την υποχρέωση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης

Τον δρόμο για την υλοποίηση αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ σε νησιά, δείχνει τροπολογία που καταθέτει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέχρι σήμερα τα έργα αυτά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν καθώς είχαν δεσμευτεί ότι θα προηγηθεί η υλοποίηση ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκε προ της 01.01.2016, με ειδικό όρο στον οποίο αναφέρεται ότι αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου το οποίο αναπτύσσεται σε νησί ή σε σύμπλεγμα νησιών με πρόβλεψη υλοποίηση ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας.

Με την διάταξη οι επενδύσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση κατασκευής της εν λόγω ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, για τις περιπτώσεις που οι φάσεις διασύνδεσης του νησιού ή των νησιών όπου εγκαθίστανται τα έργα με το Σύστημα της ηπειρωτική χώρας έχουν ολοκληρωθεί ή προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τις 31.12.2024, σύμφωνα με το εγκεκριμένο, κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η διαδικασία

Βάσει της τροπολογίας οι κάτοχοι των ως εν λόγω αδειών Παραγωγής ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων θα πρέπει αργότερο εντός δύο μηνών και εκτός κύκλου υποβολής αιτήσεων, να υποβάλουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για την άρση του εν λόγω ειδικού υποχρέωσης κατασκευής ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης. Η ΡΑΕ θα εκδίδει, εντός ενός μηνός από την υποβολή του αιτήματος, Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων, με αφαίρεση του ειδικού αυτού όρου.

Οι παραγωγοί της Ομάδας Έργων ΑΠΕ δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τροποποίηση της ισχύος των επιμέρους έργων τους υπό την προϋπόθεση ότι δεν αυξάνεται η συνολική ισχύς της Ομάδας Έργου που ανήκουν. Επιπλέον να καθοριστεί το περιθώριο ισχύος αιολικών σταθμών και λοιπών τεχνολογιών σταθμών ΑΠΕ για τα διάφορα νησιά ή νησιωτικά συστήματα για κάθε Φάση Διασύνδεσης τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα, όσον αφορά στις περιπτώσεις νησιών που αναπτύσσονται τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ. Στο σύνολο των Ομάδων Έργων ΑΠΕ δύναται να κατανεμηθεί ισχύς ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) του περιθωρίου ισχύος για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών

Από τις διατάξεις της τροπολογίας αποκλείονται έργα ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε νησιά τα οποία είναι απευθείας διασυνδεδεμένα με το Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με γραμμές υψηλής τάσης τετρακοσίων (400) kV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας