Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

«Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου»: Τίτλοι τέλους και επίσημα για την εταιρεία Κοπελούζου – Φειδάκη

offshore θαλάσσια αιολικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου

Έπεσαν και τυπικά οι «τίτλοι τέλους» για την εταιρεία «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.», η οποία αντιπροσώπευε τη συμμαχία των ομίλων Κοπελούζου και Φειδάκη στον χώρο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022 και την 1η Μαρτίου 2023 η Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη λύση της και την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης, διορίζοντας ως εκκαθαριστές της τον Ιωάννη Καρύδα και τον Ευάγγελο Κοροβέση.

Χθες, 29 Μαΐου, ανακοινώθηκε από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και η τυπική διαγραφή της. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις 26 Μαΐου καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το από 25 Μαΐου 2023 πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης, με το οποίο εγκρίθηκε ο τελικός ισολογισμός πέρατος εκκαθάρισης της εταιρείας «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου».

«Κατόπιν τούτου (λόγω έγκρισης ισολογισμού πέρατος εκκαθάρισης) η εταιρεία διαγράφεται από το ΓΕΜΗ», όπως αναφέρεται. Με βάση τον ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης της 7/3/2023 το σύνολο ενεργητικού ανέρχονταν σε 184.337,31 ευρώ και το σύνολο καθαρής θέσης και υποχρεώσεων επίσης σε 184.337,31 ευρώ.

Έτσι, ο ισολογισμός πέρατος εκκαθάρισης, τον οποίο υπογράφουν οι κκ. Ευάγγελος Κοροβέσης και Ιωάννης Καρύδας είναι μηδενικός.

Η πορεία της εταιρείας και οι λόγοι του τέλους

Μέτοχοι της εταιρείας ήταν ο Γεώργιος Φειδάκης μέσω της κυπριακής Coller Ebbers Limited (με 55.000 μετοχές), ο Βίκτωρας Ρέστης, μέσω της κυπριακής First Energy Holdings Ltd (με 55.000 μετοχές), ο Δημήτρης Κοπελούζος και η σύζυγός του Κυριακή (με 22.500 μετοχές έκαστος), ο Ιωάννης Σαμαράς (με 31.500 μετοχές) και ο Αθανάσιος Παστιρματζής (με 13.500 μετοχές).

Στο πρώτο και τελευταίο όπως αποδείχθηκε, Διοικητικό Συμβούλιο της συμμετείχαν οι Γεώργιος Φειδάκης (Πρόεδρος), Ιωάννης Καρύδας (Αντιπρόεδρος), Ιωάννης Σαμαράς (Διευθύνων Σύμβουλος), Ευάγγελος
Κοροβέσης (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος), καθώς και οι Ιωάννης Παντούσης, Δήμητρα Μαράντου, Αθανάσιος Παστιρματζής και Ιωάννης Αράπογλου ως μέλη.

Στόχος των δύο ομίλων ήταν με όχημα την «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.» (“Aegean Offshore Wind Parks S.A.”), να προωθήσουν την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων σταθερής θεμελίωσης και συνολικής ισχύος 850 MW σε περιοχές της Λήμνου και της Αλεξανδρούπολης.

Επρόκειτο, δηλαδή, για ένα joint venture μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου και της RF Energy, με βάση τις δύο άδειες που κατέχουν και συγκεκριμένα:

-την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 14.6.2012, με διάρκεια 25 έτη, συνολικής ισχύος 498,15 MW στην θέση Πλάκα της δημοτικής ενότητας Μούδρου στη Λήμνο, και

-την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 19.9.2012, με διάρκεια 25 έτη, για την ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 216 MW, στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα που μπήκαν στο τραπέζι με το νόμο για τα off shore αιολικά άλλαξαν τόσο οι προτεραιότητες, όσο και οι επιχειρηματικοί συσχετισμοί.

Και τούτο καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με το θεσμικό πλαίσιο δίνεται ουσιαστικά προτεραιότητα στο έργο της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο κατέχει άδεια ισχύος 216 MW ο Όμιλος Κοπελούζου. Έτσι, με βάση τον σχετικό νόμο η πρώτη περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης όπου αναμένεται να υλοποιηθεί και το πρώτο πιλοτικό έργο ισχύος έως 600 MW είναι αυτή της Αλεξανδρούπολης.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, με την αντίστοιχη άδεια ισχύος 498,15MW που είχε εξασφαλίσει ο Όμιλος RF Energy, μέσω της θυγατρικής του City Electric για την περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου.

Κάπως έτσι αποφασίστηκε η λύση και εκκαθάριση της κοινής εταιρείας, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η συγκρότηση νέων επιχειρηματικών σχημάτων τα οποία θα προχωρήσουν τα πρώτα έργα θαλάσσιας αιολικής
ενέργειας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ/NEWMONEY.GR

Διαβάστε επίσης

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δόθηκε το «πράσινο φως» από το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έτσι προχωρά η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης 250 ηλεκτρικών λεωφορείων της κινεζικής YUTONG BUS,...

ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Κατασκευή μονάδας πράσινου υδρογόνου στην περιοχή της Λάρισας σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελούζου, επενδύοντας στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα ενισχύσουν τα όπλα της χώρας στο όνομα της ενεργειακής μετάβασης. Για τις...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ένταξη στην short list των έργων Κοινού/Αμοιβαίου (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος PCI/PMI για το project του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας – Αιγύπτου του ομίλου Κοπελούζου ύψους άνω...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακόμα ένα «ορόσημο» για την οριστικοποίηση της λίστας των έργων Κοινού/Αμοιβαίου (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος PCI/PMI και τα ελληνικά ενεργειακά projects που θα ενταχθούν σε αυτό...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE