Μενού Ροή
Υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Νορμανδία θα κατασκευάσει η EDF

Όμιλος εταιρειών με επικεφαλής την Electricite de France (EDF) κέρδισε τον δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Γαλλίας, ξεπερνώντας ανταγωνιστικές προσφορές εταιρειών όπως η Engie και η TotalEnergies.

Η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία κοινής ωφελείας, μαζί με την Canada Pension Plan Investment Board και την Enbridge, απέκτησαν το δικαίωμα να κατασκευάσουν ένα αιολικό πάρκο 1 γιγαβάτ στα ανοιχτά των ακτών της Νορμανδίας, που θα μπορεί να τροφοδοτεί περίπου 800.000 σπίτια, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η λειτουργία της εγκατάστασης αναμένεται το 2031, γράφει το Bloomberg.

«Η κατασκευή θα πρέπει να ξεκινήσει προς το 2026-2027» μόλις η κοινοπραξία ολοκληρώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, δήλωσε η υπουργός Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ο τύπος της Μάγχης», σε μια επένδυση 2 δισ. ευρώ. Οι νικητές προσφέρθηκαν να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια από την εγκατάσταση με λιγότερο από 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το EDF, μαζί με διάφορους εταίρους, έχει κερδίσει τέσσερις από τους επτά διαγωνισμούς για υπεράκτια αιολικά πάρκα που έχει διοργανώσει η γαλλική κυβέρνηση από το 2012, με τον τελευταίο το 2019. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι η χώρα πρέπει να έχει περίπου 50 αιολικά πάρκα στη θάλασσα, αντιπροσωπεύοντας συνολική παραγωγική ικανότητα 40 γιγαβάτ έως το 2050 στο πλαίσιο του σχεδίου της να καταστεί ουδέτερη από άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η Γαλλία υστερεί σ' αυτό τον τομέα έναντι γειτονικών της χωρών, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία και το Βέλγιο. Λόγω μακρών διαδικασιών αδειοδότησης, μόλις ένα εμπορικό αιολικό πάρκο έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι στιγμής στα γαλλικά ύδατα, ενώ άλλα τρία βρίσκονται υπό κατασκευή. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Μακρόν ψήφισε νόμο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της διοικητικής έγκρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Για τον διαγωνισμό υπεράκτιων αιολικών στη Νορμανδία, η γαλλική κυβέρνηση είχε επιλέξει άλλες πέντε προσφορές: της Shell, της Iberdrola, της κοινοπραξίας Engie και EDP Renovaveis, και δύο χωριστών κοινοπραξιών με επικεφαλής την TotalEnergies και τη Vattenfall.

Αυτές οι εταιρείες ανήκουν επίσης στη λίστα με τις 10 προσφορές για τον διαγωνισμό κατασκευής του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στις ακτές της Βρετάνης. Ο νικητής θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εταιρείες, τέλος, έχουν επιλεγεί και για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την κατασκευή αιολικού πάρκου 1 γιγαβάτ στη θάλασσα κοντά στο νησί Ολερόν στις ακτές του Ατλαντικού και ενός άλλου αιολικού πάρκου χωρητικότητας 1,5 γιγαβάτ στα ανοιχτά της Νορμανδίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας