Μενού Ροή
Φωτό: Aron Yigin-Unsplash
Υποχρεωτική η ανακύκλωση πτερυγίων ανεμογεννητριών μετά το 2025 - Τι ειπώθηκε στο συνέδριο Wind Europe

Η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία δεσμεύτηκε χτες ενεργά να επαναχρησιμοποιήσει, να ανακυκλώσει ή να ανακτήσει το 100% των αποσυναρμολογημένων λεπίδων. Πρόκειται για μια κίνηση που εξουδετερώνει ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων αντιδρούν στην δημιουργία αιολικών πάρκων. Η WindEurope, η ευρωπαϊκή ένωση εργοδοτών στον τομέα της αιολικής ενέργειας, και η Ένωση Αιολικών Επιχειρήσεων (AEE), ξεκίνησαν , στο πλαίσιο του Συνεδρίου Wind Wind, μια έκκληση για την εξάλειψη των αποσυναρμολογημένων πτερυγίων ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2025.

«Η αιολική ενέργεια είναι μια πράσινη τεχνολογία. Η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA μας. Γι 'αυτό προσπαθούμε συνεχώς να μειώσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον. Η απαγόρευση της απόρριψης λεπίδων ανεμογεννητριών θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης βιώσιμων τεχνολογιών ανακύκλωσης. Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει την υγειονομική ταφή. Ζητούμε όμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια εναρμονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση », δήλωσε ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope.

«Ως βιομηχανία είμαστε αποφασισμένοι να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Οι λεπίδες ανεμογεννητριών είναι μη τοξικές και ασφαλείς για χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά πιστεύουμε ότι η υγειονομική ταφή είναι σπατάλη πολύτιμων πόρων. Η δέσμευσή μας να τερματίσουμε την απόρριψη πτερυγίων ανεμογεννητριών έως το 2025 θα βοηθήσει να καταστήσουμε βιώσιμες μεθόδους ανακύκλωσης εμπορικά βιώσιμες. Η Ισπανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας. «Ο ισπανικός αιολικός τομέας εντάσσεται σε αυτήν την πρωτοβουλία που προτείνει η WindEurope. Από την Ισπανία στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις προσπάθειές της προς 100% επαναχρησιμοποιήσιμες λεπίδες ανεμογεννητριών », δήλωσε ο Juan Virgilio Márquez, Διευθύνων Σύμβουλος της AEE.

«Στην Ευρώπη και, ιδιαίτερα στην Ισπανία, ζούμε ένα στάδιο φιλόδοξων στόχων, που χαρακτηρίζεται από την εγκατάσταση νέας αιολικής ενέργειας. Η αιολική βιομηχανία, σε όλη την αλυσίδα αξίας της, έχει μεγάλη ικανότητα απόκρισης. Η αιολική ενέργεια είναι ήδη η ραχοκοκαλιά του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος, είναι η πρώτη τεχνολογία του μίγματος στην Ισπανία με εγκατεστημένη ισχύ με περισσότερα από 27,4 GW εγκατεστημένα και κατά τους τελευταίους 12 μήνες ήταν επίσης η πρώτη τεχνολογία γενιάς, με περισσότερα από 60 TWh. Αυτή η πρώτη θέση στην εξουσία και την παραγωγή θα διατηρηθεί την επόμενη δεκαετία μέχρι να φτάσει τα 50,3 GW το 2030 σύμφωνα με το PNIEC μας », τόνισε ο Juan Diego Díaz, πρόεδρος της AEE στα εγκαίνια του Ισπανικού Συνεδρίου Αιολικής Ενέργειας.

Στις πιο ώριμες αγορές αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, οι πρώτοι στρόβιλοι φτάνουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους. Ο αριθμός των λεπίδων που έχουν ανακληθεί μέχρι στιγμής παραμένει χαμηλός. Αλλά θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η WindEurope αναμένει περίπου 25.000 τόνους λεπίδων να φτάσουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους ετησίως από τώρα έως το 2025. Η Γερμανία και η Ισπανία θα είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αφαιρούμενων λεπίδων, ακολουθούμενη από τη Δανία. Προς το τέλος της δεκαετίας, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία θα αρχίσουν επίσης να αποσυναρμολογούν σημαντικά τις λεπίδες και ο ετήσιος όγκος αποσυναρμολόγησης θα μπορούσε να διπλασιαστεί στους 52.000 τόνους το 2030. Αναλυτικά το κείμενο:

https://windeurope.org/wp-content/uploads/files/policy/position-papers/WindEurope-position-paper-how-to-build-a-circular-economy.pdf

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας