Μενού Ροή
Ζ.Ζάεφ: Ο αγωγός με την Ελλάδα θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου - Ανατιμήσεις στο ρεύμα λόγω ΑΠΕ

Στα οφέλη από την συνεργασία με την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα συνδέει την Θεσσαλονίκη με την χώρα του, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ. Όπως είπε ο αγωγός θα κάνει τη Βόρεια Μακεδονία σημείο διέλευσης για το φυσικό αέριο, καθώς από εκεί θα συνεχίζει προς το Κόσοβο τη Σερβία και τη Δυτική Ευρώπη.

Το τρέχον μονοπώλιο εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα τερματιστεί και η τιμή του καυσίμου θα μειωθεί, αλλά θα οδηγήσει επίσης στη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επίπτωση που θα έχει στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αιολικών πάρκων και μονάδων παραγωγής ενέργειας με αέριο συνεπάγεται υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως εκτίμησε θα αυξηθεί, ωστόσο δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσουν προκειμένου να κλείσουν νωρίτερα οι λιγνιτικές μονάδες.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα ιδρύσει ένα ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στην Slobodna TV. «Θέλουμε την πράσινη ενέργεια - η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί», τόνισε.

Ο Ζάεφ απέδωσε την επικείμενη αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και είπε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι κοστίζουν χρήματα. Η εξωτερική πολιτική, οι τροποποιήσεις του συντάγματος και άλλες δραστηριότητες αποσκοπούν στην επίτευξη υψηλότερου οικονομικού επιπέδου διαβίωσης, επενδύσεων, περισσότερων θέσεων εργασίας και επιλογών για τους πολίτες, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα επενδυτικό σχέδιο αξίας «δισεκατομμυρίων ευρώ», συμπεριλαμβανομένης της υποδομής και της ενέργειας και θέλει να μιλήσει με την αντιπολίτευση ώστε να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες, αποκάλυψε ο Ζάεφ.

«Στην πανδημία, τα πιο σημαντικά επενδυτικά θέματα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ψηφιοποίηση. Έτσι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, επικεντρωνόμαστε σε αυτό », τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έρχονται σοβαρές προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή έχει το αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου », δήλωσε ο Ζάεφ. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα REK Bitola και REK Oslomej θα κλείσουν νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Πέρυσι διοργανώθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες όταν η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας κατά περισσότερο από 7%. Ενώ τα ονομαστικά τιμολόγια είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, η αναλογία τιμών ισχύος της Βόρειας Μακεδονίας και ο μέσος μισθός είναι από τους υψηλότερους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας