Μενού Ροή
Αποκάλυψη Κ. Σκρέκα: Φθηνό ρεύμα για 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά από φωτοβολταικά!

Μια μεγάλη έκπληξη έκρυβε στην κεντρική του ομιλία επί του νομοσχεδίου για την διαχείριση των αποβλήτων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Όπως είπε η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για να πάρουν φθηνό ρεύμα 30,000 ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως είπε η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη Κυβέρνηση που ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά.  Θα διαθέσουμε 100.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευάσουμε φωτοβολταϊκά 120 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, τα οποία θα συμψηφιστούν με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών κατ’ αρχήν ώστε να τους τροφοδοτούμε με σχεδόν μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού, το πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση δήμων και περιφερειών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικά 120 MW), τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στην ομιλία του επί των ενεργειακών θεμάτων ανέφερε:

-Με το νομοσχέδιο, δίνεται η απαιτούμενη ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ.  Και αυτό γιατί, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι κορεσμένο το ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα οι αγρότες, πολίτες που κατοικούν στην περιφέρεια, να μην μπορούν να κατασκευάσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό και να στηρίξουν είτε την επαγγελματική τους δραστηριότητα, είτε να έχουν ένα επιπλέον έσοδο, δεν μπορούν να συνδεθούν επειδή είναι κορεσμένο το δίκτυο.  

-Επίσης, στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς μέχρι 400 κιλοβάτ σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα. Δώσαμε 140 μεγαβάτ, 100 για ανεξάρτητους παραγωγούς, 40 για αυτοπαραγωγούς, για net metering, για συμψηφισμό. Δίνουμε 86 στην Πελοπόννησο, 45 στις Κυκλάδες και 40 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στην Εύβοια. Επιπρόσθετα, εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εισηγητικής επιστολής 35.000 ευρώ, για να δούμε τελικά ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα από όσους έχουν καταλάβει ενεργειακό χώρο. 

-Επίσης, εισάγουμε διατάξεις που αφορούν στην δράση «Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με 10 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Δίνουμε τη δυνατότητα, να γίνεται συμψηφισμός έως 30% σε οφειλές προς Δημόσια Ταμεία και άλλους οργανισμούς, μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών που επηρεάστηκαν από τη μείωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, ώστε το υπόλοιπο 70% να μπορεί να καταλήγει στο ταμείο τους. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας