Μενού Ροή
Αποκαλυπτήρια της πρότασης της Κομισιόν για το κλίμα - Δημιουργείται κοινωνικό ταμείο για να συγκρατεί την άνοδο των τιμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «κοινωνικό ταμείο δράσης για το κλίμα» προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες από την αύξηση των τιμών του άνθρακα. Οι ανακοινώσεις για το κλίμα αναμένονται σήμερα και έχουν ως στόχο να ευθυγραμμίσει την ΕΕ με τον νέο στόχο του 2030, για μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το νομοθετικό πακέτο περιλαμβάνει μια προγραμματισμένη επέκταση όσων πληρώνουν για καύσιμα θέρμανσης, αλλά και στο μεταφορικό κόστος. Στο σχέδιο πρότασής της, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι το μοντέλο είναι μια «οπισθοδρομική» μορφή μηχανισμού τιμολόγησης άνθρακα που θα πλήξει τους φτωχούς αναλογικά περισσότερο από τους πλούσιους. Η τοποθέτηση μιας τιμής άνθρακα στα καύσιμα θέρμανσης «δεν θα επηρεάσει εξίσου τα νοικοκυριά, αλλά πιθανότατα θα έχει οπισθοδρομικό αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα, καθώς τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα τείνουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στη θέρμανση», λέει η Επιτροπή σε ανάλυση οφέλους της αναθεωρημένης οδηγίας.

Κοινωνικές επιπτώσεις

Η επέκταση «θα έχει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν δυσανάλογα ευάλωτα νοικοκυριά, ευάλωτες μικροεπιχειρήσεις και ευάλωτους χρήστες μεταφορών που ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους σε ενέργεια και μεταφορές και οι οποίοι, σε ορισμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικά, προσιτά κινητικότητα και λύσεις μεταφοράς », σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εγκαινιάσει μια κοινωνική διευκόλυνση δράσης για το κλίμα για την αποζημίωση των φτωχότερων νοικοκυριών και να τα βοηθήσει να στραφούν σε καθαρότερα καύσιμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το νέο ταμείο θα παράσχει στις χώρες της ΕΕ χρήματα «για να υποστηρίξουν τα μέτρα και τις επενδύσεις τους που αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στην πραγματοποίηση ανακαίνισης κτιρίων και σε καθαρότερες μορφές θέρμανσης και ψύξης κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για τη χρηματοδότηση της κινητικότητας και των μεταφορών μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ».

Το νέο Ταμείο

Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης, το νέο ταμείο θα χρησιμοποιήσει το 20% των αναμενόμενων εσόδων από το νέο ETS που καλύπτει κτίρια και οδικές μεταφορές. Το ταμείο θα είναι προεφοδιασμένο, με τις πρώτες πληρωμές να αναμένονται το 2025, ένα χρόνο πριν από την έναρξη του νέου ETS.

Η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα στην ΕΕ είναι «πολιτικά αυτοκτονική», προειδοποιεί ο Γάλλος ευρωβουλευτής. Τα σχέδια επέκτασης της αγοράς άνθρακα της ΕΕ στις μεταφορές και τα κτίρια θα ήταν «πολιτικά αυτοκτονικά» και θα προκαλούσαν κοινωνικές αναταραχές παρόμοιες με το κίνημα των Κίτρινων γιλέκων του 2018 στη Γαλλία, προειδοποίησε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Pascal Canfin την περασμένη εβδομάδα.

Οι καταναλωτές πληρώνουν, οι ρυπαίνοντες δεν το κάνουν

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το ποιος πληρώνει τις εκπομπές της Ευρώπης. Η επέκταση του ETS θα δει τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν πιο άμεσα κόστη, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η βιομηχανική ρύπανση θα μπορούσε να περάσει από το δίχτυ. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, στους κλάδους έντασης ενέργειας, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, προσφέρθηκαν δωρεάν πιστώσεις εκπομπών CO2, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να αποφευχθεί η μετεγκατάσταση τους στο εξωτερικό σε μέρη όπου η ρύπανση είναι φθηνότερη.

Ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) - μια άλλη πρόταση που αναμένεται την Τετάρτη - αποσκοπεί στην εκτέλεση αυτού του ρόλου, αφαιρώντας την ανάγκη για δωρεάν κατανομή. Η ιδέα είναι να σταματηθούν αυτά καθώς εισπράττεται η εισφορά άνθρακα στα σύνορα. Ωστόσο, μια πρόσφατη διαρροή της πρότασης υποδηλώνει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περιμένει έως το 2036 για να δει το σύστημα δωρεάν κατανομής να διαλυθεί για πάντα. Η προτιμώμενη επιλογή «εξετάζει επίσης μια μεταβατική περίοδο 10 ετών που ξεκινά το νωρίτερο το 2026 κατά τη διάρκεια της οποίας οι δωρεάν κατανομές δικαιωμάτων στο πλαίσιο του EU ETS θα καταργούνται σταδιακά κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο και η CBAM θα ​​καταργείται σταδιακά». «Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, το CBAM θα ​​μειωνόταν αναλογικά με το ποσό των δωρεάν δικαιωμάτων που διανέμονται σε έναν συγκεκριμένο τομέα», αναφέρει το σχέδιο που διέρρευσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας