Μενού Ροή
Αποκαλυπτήρια των διατάξεων για την επιδότηση ρεύματος

Τις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τη στήριξη των καταναλωτών έναντι των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος φέρνει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, έχουν ενταχθεί και οι διατάξεις για την παροχή επιδότησης στους καταναλωτές της χαμηλής τάσης.

Επίσης, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τα μέτρα συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση της Κομισιόν για την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη (anti-trust case) και καθορίζονται οι πόροι και τρόπος διαχείρισής τους, ώστε να δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση.

Θα περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση για την επιστροφή και τυπικά στη ιδιοκτησία της ΔΕΗ των θυγατρικών της πρώτης προσπάθειας αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει επιπλέον διάταξη για την αύξηση της επιτρεπόμενης ισχύος εντός αγροτικών περιοχών για μονάδες βιοαερίου από τα 500 KW σε 3 MW.

Τα κριτήρια της επιδότησης

Με το σχέδιο νόμου θα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 30 ευρώ/MWh. Στο πλαίσιο αυτό θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, τα κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ακριβές ποσό της επιδότησης και η διαδικασία.

Τα έσοδα για την κάλυψη της επιδότησης θα προέρχονται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 και διαχειριστής των χρημάτων αυτών θα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης).

Η υπόθεση ανταγωνισμού

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά, μέσω της κατάργησης του λιγνιτικού μονοπωλίου της ΔΕΗ, όπως προέκυψε και από την απόφαση της Κομισιόν που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, θεσπίζεται η υποχρέωση της ΔΕΗ να πωλεί ανά τρίμηνο συγκεκριμένες ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας εντός των οργανωμένων αγορών ενεργειακών παραγώγων. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται και ενισχύεται η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, καθορίζεται η διαδικασία ορισμού και οι αρμοδιότητες του monitoring trustee, ο οποίος θα αναλάβει την επίβλεψη της εφαρμογής των διαδικασιών και των στόχων καθώς και την ενημέρωση προς όλους τους φορείς. Τέλος, καταργείται η υποχρέωση αποεπένδυσης, η οποία είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, και δίνεται στην ΔΕΗ η δυνατότητα να προβεί, κατά την διακριτική της ευχέρεια, σε εταιρικούς μετασχηματισμούς που εξυπηρετούν το επιχειρησιακό της σχέδιο.

Οι λιγνιτικές

Με δύο χρόνια καθυστέρηση επιστρέφουν και τυπικά στη ιδιοκτησία ΔΕΗ οι θυγατρικές της πρώτης προσπάθειας αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της αποεπένδυσης το 2018 δημιουργήθηκαν δύο εταιρίες, η Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ αφού αποσπάστηκαν από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΔΕΗ προκειμένου να πωληθούν.

Η πώληση ουδέποτε ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Πλέον με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι "δύναται να συγχωνευθούν με απορρόφηση από τη ΔΕΗ", το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και των εννόμων σχέσεων των απορροφώμενων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων λιγνίτη, καθώς και των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων, που εισφέρθηκαν σε αυτές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας