Μενού Ροή
Αποκλειστικό: Τα αντισταθμιστικά της αύξησης της τιμής ρεύματος που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Τη λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, με την αξιοποίηση μέρους των εσόδων από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας εκτιμάται ότι θα εισπράξει περίπου 950 εκατ. ευρώ το 2021 από το ευρωπαϊκό σύστημα ρύπων, με την αύξηση να είναι σημαντική σε σχέση με το προηγούμενο έτος όταν το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο της τιμής των ρύπων, η οποία από την αρχή του έτους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 15 Ιανουαρίου ένας τόνος CO2 κόστιζε 31,74 ευρώ και πλέον το κόστος ανέρχεται σε πάνω από 61 ευρώ.

Τα σενάρια που είναι υπό επεξεργασία προβλέπουν τη διάθεση ποσού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των ρύπων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για μεγάλο αριθμό οικιακών καταναλωτών, ο οποίος ενδέχεται να υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο.

Οι ανακοινώσεις και ο προβληματισμός

Οι πρώτες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να εξειδικευθούν περαιτέρω τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από το αρμόδιο υπουργείο.

Η μεγάλη αύξηση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώνεται στη χονδρική αγορά προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, δεδομένου ότι νομοτελειακά οδηγεί σε άνοδο τιμών στη λιανική, μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών αναπροσαρμογής στα τιμολόγια των προμηθευτών.

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών

Εκτός από τα τελευταία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που εξετάζονται, έχουν δρομολογηθεί και άλλες παρεμβάσεις για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Μεταξύ αυτών είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών για την κάλυψη των αναγκών περισσότερων από 50.000 ευάλωτων νοικοκυριών με καθαρή ενέργεια.

Πρόκειται για δράση που θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κονδύλια και από το Εξοικονομώ

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονομώ», στο οποίο θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ειδική μέριμνα αναμένεται να ληφθεί και για πολύτεκνους, νοικοκυριά με ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι διασυνδέσεις

Σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να προκύψει από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, η οποία θα οδηγήσει το 2022 σε εξοικονόμηση άνω των 300 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ το ποσό θα αυξηθεί σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ το 2023, όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

Με τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού έχει ασχοληθεί εκτενώς και η ΡΑΕ τους τελευταίους μήνες, έπειτα από πολλές αναφορές καταναλωτών για ελλιπή ενημέρωση και αδυναμία κατανόησης και υπολογισμού του ενεργειακού τους κόστους.

Η ρυθμιστική αρχή έχει ζητήσει από όλους τους προμηθευτές αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή και ενεργοποίηση των ρητρών αναπροσαρμογής, τον αριθμό των καταναλωτών που επηρεάζουν και τα ποσά με τα οποία αυτοί έχουν επιβαρυνθεί, με ιδιαίτερη προσοχή στους ευάλωτους καταναλωτές του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας