Μενού Ροή
Αθρόα προσέλευση αγχωμένων Ούγγρων στα πρατήρια καυσίμων της Σλοβακίας

Τα βενζινάδικα της νότιας Σλοβακίας κατακλύστηκαν από Ούγγρους από παραμεθόριες περιοχές αυτή την εβδομάδα, καθώς η χώρα τους αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων.

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τα ουγγρικά πρατήρια καυσίμων από το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι το χάος συνεχίστηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η κατάσταση ξεκίνησε όταν τα πρατήρια εξαντλήθηκαν από καύσιμα με ρυθμιζόμενες τιμές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ουγγρικός ενεργειακός κολοσσός MOL. Έκτοτε, τα πρατήρια περιόρισαν την πώληση και μη ρυθμιζόμενων καυσίμων.

Η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την τιμή της βενζίνης και του ντίζελ στα 480 φιορίνια (1,17 ευρώ) πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο του μέτρου του Βίκτορ Όρμπαν για τη θωράκιση των νοικοκυριών έναντι της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση Όρμπαν κατήργησε το ανώτατο όριο τιμών, επικαλούμενη ως λόγο την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας από τις Βρυξέλλες. Η MOL προειδοποίησε προηγουμένως ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς πολλοί ξένοι προμηθευτές, όπως η Shell ή η OMV, μείωσαν τις εξαγωγές τους στην Ουγγαρία λόγω του ανώτατου ορίου τιμών.

Αφού ο Όρμπαν έθεσε ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων, Σλοβάκοι από παραμεθόριες περιοχές ταξίδεψαν στην Ουγγαρία για να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους, παίρνοντας ακόμη και βενζίνη σε κάνιστρα. Αργότερα η Ουγγαρία απαγόρευσε σε άτομα χωρίς ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας να ανεφοδιάζονται με καύσιμα σε ρυθμιζόμενες τιμές.

Αυτή τη φορά, τα πράγματα άλλαξαν. Ορισμένες πόλεις της νότιας Σλοβακίας αναφέρουν ότι σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων με ουγγρικές πινακίδες στα βενζινάδικά τους. Ο αναλυτής Λούκας Κοβάντα της τσεχικής τράπεζας Trinity Bank προειδοποίησε ότι εάν η έλλειψη στην Ουγγαρία συνεχιστεί, μπορεί να μεταφερθεί και στη Σλοβακία. Ο Κοβάντα δήλωσε ότι το καλύτερο φάρμακο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί όταν η Ουγγαρία κατήργησε το ανώτατο όριο τιμών.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου στη Σλοβακία συνεχίζει να πέφτει. Ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 1,57 ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας