Μενού Ροή
Αύριο με Στάσση και Περιστέρη στην Πτολεμαΐδα 5 ο Μητσοτάκης

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και την γενική γραμματέα του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αύριο μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και τον επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη θα επισκεφτεί την νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5.

Η Πτολεμαΐδα 5, η οποία έχει κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ και έχει ισχύ 0,61GW κατασκευάστηκε από την Τέρνα και αναμένεται να εισφέρει στο σύστημα το 100% της παραγωγής της μέχρι το 2028, λόγω του προγραμματισμού για την απολιγνιτοποίηση.

Το εργοστάσιο έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί και μάλιστα στη διάρκεια της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, η μονάδα έφτασε να λειτουργεί έως και στο 100% της δυναμικότητάς της συνεισφέροντας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, παρότι παραμένει ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ- αλλά και η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί λόγω του νέου ΕΣΕΚ, αναφέρουν ότι θα παραμείνουν ανοικτές οι παλιές λιγνιτικές μονάδες έως το 2025, πλην Πτολεμαΐδας 5.

Η τελευταία προγραμματίζεται να είναι σε λειτουργία έως τα τέλη του 2028 και στην συνέχεια θα κλείσει για να γυρίσει σε φυσικό αέριο από αρχές του 2030 με μεγαλύτερη ισχύ 1000 MW.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας