Μενού Ροή
Bloomberg: Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ πρόκειται να κάνει ένα λεπτό βήμα προς τα εμπρός

Έναν χρόνο μετά την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για να αποτρέψουν τους καταναλωτές από το να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το Bloomberg.

Ενώ ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν μαζική αναμόρφωση, αυτό που είναι πιθανό να προκύψει δεν είναι τίποτα άλλο παρά ριζοσπαστικό. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σε ένα κλάσμα των επιπέδων ρεκόρ στο αποκορύφωμα της κρίσης το περασμένο καλοκαίρι, αφαιρώντας μέρος της πολιτικής πίεσης για βαθιά παρέμβαση.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ - πρόκειται να δημοσιεύσει την πρότασή της στις 14 Μαρτίου. Στόχος είναι να καταστεί η αγορά ενέργειας της περιοχής πιο ανθεκτική όταν λήξουν τα εργαλεία έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των κορυφαίων στόχων: θωράκιση των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών, αποδυνάμωση της σύνδεσης μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και ώθηση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Η αγορά είναι πολύ περίπλοκη και δεν θέλετε να παρεμβαίνετε στην αγορά με βιαστικό τρόπο", δήλωσε η Kάθριν Μακ Γκρέκορ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κοινής ωφέλειας Engie, σε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. "Πρέπει πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τις συνέπειες, διότι πρέπει να έχουμε μια αγορά που να λειτουργεί, που να λειτουργεί".

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και είναι ένα έργο γεμάτο προκλήσεις. Οι επικριτές μιας επιθετικής αναθεώρησης λένε ότι η υπερβολική παρέμβαση θα μπορούσε να διαταράξει τη ροή της ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή, να αποστραγγίσει τη ρευστότητα της αγοράς βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Αυτή η κρίση σώθηκε από τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το αντίστροφο", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλοντ Τούρμς. "Πρέπει να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη".

Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε αλλαγή. Αφού παρουσιαστεί, το μέτρο θα χρειαστεί την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια δυνητικά χρονοβόρα διαδικασία που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις. Η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι αρκετά εύπεπτη ώστε να κερδίσει την έγκριση πριν από τις επόμενες εκλογές του κοινοβουλίου τον Μάιο του 2024 και το τέλος της θητείας της σημερινής επιτροπής αργότερα το ίδιο έτος.

Υπάρχει επίσης μια παγκόσμια ανατροπή. Η ΕΕ προσπαθεί επί του παρόντος να ανταποκριθεί στις ανησυχίες ότι οι πράσινες βιομηχανίες θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και την Κίνα, με την τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για την ενέργειά της να αποτελεί κινητήριο παράγοντα. Οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο είναι επτά φορές υψηλότερες στην ήπειρο από ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στην Κίνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

"Στοχευμένη μεταρρύθμιση"

Με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών για τον ρυθμιστικό βραχίονα της ΕΕ, η μεταρρύθμιση θα επικεντρωθεί πιθανότατα σε εργαλεία που θα βοηθήσουν την περιοχή να αποκομίσει τα οφέλη των φθηνότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως η επέκταση των συμβάσεων σταθερής τιμής. Αυτό θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με τη φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για το κλίμα Green Deal, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση του θέματος.

"Η Επιτροπή εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας στοχευμένης μεταρρύθμισης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε στο Bloomberg News ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον. "Προτεραιότητα θα είναι η καλύτερη προστασία των καταναλωτών από την αστάθεια των τιμών και η παροχή της δυνατότητας να επωφεληθούν περισσότερο από την ανάπτυξη και το χαμηλό λειτουργικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, το φυσικό αέριο καθορίζει την τιμή για όλη την ενέργεια που πωλείται στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές επωμίζονται το κύριο βάρος των περικοπών του ρωσικού εφοδιασμού της ηπείρου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι λογαριασμοί τους δεν αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους, όπως τα αιολικά πάρκα, που πωλούν με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να αλλάξει το μοντέλο οριακής τιμολόγησης - κάτι τέτοιο δεν θα είχε λάβει την έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων.

"Ορισμένα κράτη μέλη επιθυμούσαν μια βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος οριακής τιμολόγησης. Αλλά αυτή η συζήτηση έχει, με την εκ νέου πτώση των τιμών, μετατοπιστεί λίγο", δήλωσε ο Κλάους - Ντίτερ Μπόρχαρντ, ανώτερος σύμβουλος ενέργειας στην εταιρεία συμβούλων Baker McKenzie και πρώην ανώτερος υπάλληλος της Επιτροπής. "Συνολικά, δεν περιμένω μια πολύ βαθιά μεταρρύθμιση".

Η Επιτροπή σχεδιάζει να αποδυναμώσει τον δεσμό μεταξύ φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με την αυξημένη χρήση συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των λεγόμενων Συμβάσεων Διαφοράς, όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να εγγυηθούν στους επενδυτές μια σταθερή τιμή.

Η ΕΕ εξετάζει αν οι CfD θα πρέπει να καλύπτουν μόνο τη νέα δυναμικότητα χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή και ορισμένους υφιστάμενους τύπους παραγωγής. Η Morgan Stanley δήλωσε ότι αναμένει από την Επιτροπή να ακολουθήσει μια "ήπια" προσέγγιση, καλύπτοντας μόνο νέες πηγές, αντί για μια πλήρη αναμόρφωση που θα μπορούσε να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις.

Τα συμβόλαια διαφοράς, εάν σχεδιαστούν κατάλληλα, θα μπορούσαν να περιορίσουν αποτελεσματικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές τεχνολογίες, σύμφωνα με τον Σβεν Κάιζερ, αξιωματούχο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας.

"Οι τιμές που είδαμε, ιδίως πέρυσι, είναι σαφώς επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους πολίτες και την οικονομία", δήλωσε. "Είναι απολύτως κατανοητό ότι κάτι πρέπει να γίνει - απλά είναι σημαντικό να γίνει όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα".

Πηγή: capital.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας