Μενού Ροή
BP: Οι ΑΠΕ αυξήθηκαν το 2020, οι κλιματικοί στόχοι ωστόσο είναι ακόμα μακριά (Διαγράμματα)

Μπορεί το 2020 να σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερα από 75 χρόνια, βάζοντας τον κόσμο πιο κοντά στην πορεία που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, ωστόσο ακόμα δεν είμαστε κοντά στην επίτευξη των στόχων, επισημαίνει σε αναλυσή του ο κολοσσός BP.

«Δεν υπήρχε κανένα σημάδι της αποφασιστικής αλλαγής» από το σενάριο κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Spencer Dale σε παρατηρήσεις πριν από την κυκλοφορία της αναθεώρησης, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία. «Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης αποδεικνύεται παροδικό», είπε, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές το 2020 προκλήθηκαν από την πανδημία και ότι ο κόσμος χρειάζεται ακόμη «απτές, συγκεκριμένες διαφορές» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η οικονομική επιβράδυνση το 2020, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να περιορίσουν την πανδημία οδήγησαν σε πτώση 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας, κυρίως λόγω της κατάρρευσης κατά 9,3% στην κατανάλωση πετρελαίου, ανέφερε η ανασκόπηση.

Στο χαμηλότερο σημείο του τον Απρίλιο του 2020, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά περίπου 20% ή 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. "Αυτό είναι ακριβώς έξω από τα διαγράμματα σε σχέση με οτιδήποτε φαίνεται στην ιστορία", δήλωσε ο Dale, προσθέτοντας ότι η πτώση στη χρήση ενέργειας θα αντιστραφεί καθώς οι οικονομίες ανακάμψαν μετά την κρίση COVID-19.

 

Οι εκπομπές άνθρακα που παγιδεύουν τη θερμότητα μειώθηκαν κατά 6,3% πέρυσι, η μεγαλύτερη πτώση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε η ανασκόπηση.

Η BP, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγει στο μηδέν έως το 2050, εν μέσω της πίεσης της ενεργειακής βιομηχανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι τάσεις που βλέπουμε εδώ είναι ακριβώς οι τάσεις που θα θέλαμε να δούμε καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στο καθαρό μηδέν - ισχυρή αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συσσώρευση άνθρακα είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να δει ο κόσμος », είπε ο Dale.

Πολλές εταιρείες πετρελαίου και κλιματικές ομάδες έχουν ζητήσει από τις κυβερνήσεις να ορίσουν μια τιμή άνθρακα προκειμένου να ενισχύσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην Ευρώπη, η οποία διαθέτει μία από τις πιο ενεργές αγορές εμπορίου άνθρακα στον κόσμο, η τιμή του άνθρακα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε υψηλό όλων των εποχών άνω των 59 ευρώ (69,76 $) ανά τόνο.

Η εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή χωρητικότητα αυξήθηκε κατά «κολοσσιαία» 238 GW πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση. «Η αύξηση της εγκατεστημένης χωρητικότητας πέρυσι ήταν 50% μεγαλύτερη από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία, παρά την πανδημία και τη μεγαλύτερη ύφεση σε περίοδο ειρήνης», δήλωσε ο Dale. Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι έγινε σε μεγάλο βαθμό εις βάρος της παραγωγής καυσίμου άνθρακα, η οποία παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις της σε ρεκόρ 4,4%.

($1 = 0.8458 euros)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας