Μενού Ροή
Χιονοστιβάδα υπέρογκων ενεργειακών λογαριασμών έως 30% στο ηλεκτρικό, έως 80% στο φυσικό αέριο

Σε βραχυκύκλωμα διαρκείας οδηγείται η ενεργειακή αγορά. Από τη μια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να λαμβάνουν τα πρώτα "φουσκωμένα" ραβασάκια των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου και από την άλλη οι προμηθευτικές εταιρείες αναζητούν σανίδα επιβίωσης.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή με την οποία διπλασιάζεται η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, περιορίζει μεν το πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τις επιβαρύνσεις στα 2-3 ευρώ το μήνα που ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.

Επιπλέον εκκρεμούν δύο κρίσιμες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μια για την εφαρμογή της επιπλέον επιδότησης και μια ακόμα για το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Αντίθετα οι πρώτοι λογαριασμοί που φτάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πριν τον διπλασιασμό της επιδότησης, δείχνουν αυξήσεις έως και 30% στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα μέτρα.

Επιπλέον λόγος, είναι ότι δεν έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαριστεί το καθεστώς των εκπτώσεων των προμηθευτών, με μόνη τη ΔΕΗ να είναι ξεκάθαρη μέχρι σήμερα με την έκπτωση της τάξης του 30% που εφαρμόζει για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου.

Για την υπόλοιπη αγορά, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί το περιβάλλον, με τις εταιρείες να έχουν λάβει για την ώρα μόνο μια επιστολή από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Παράδειγμα πραγματικού λογαριασμού ρεύματος

Κατανάλωση: 4μηνο, 410 KWh

Για ρεύμα 88 ευρώ (χωρίς κλιματιστικό, με ηλιακό)

Πέρυσι 70 ευρώ με την ίδια κατανάλωση

Με κρατική επιδότηση 3,1 ευρώ

Έκπτωση παρόχου 6 ευρώ

Αύξηση 25,7%

Φωτιά και στο φυσικό αέριο

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα τιμολόγια του φυσικού αερίου όπου οι πρώτοι λογαριασμοί είναι αυξημένοι έως και 80% με την ίδια κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν υπάρχει ούτε καν η κρατική επιδότηση που εφαρμόζεται στην περίπτωση του ηλεκτρικού.

Επιπλέον δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια μετριασμού των επιπτώσεων της ακριβής ενέργειας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ και τα νοικοκυριά αναμένουν ακόμα τις λεπτομέρειες της έκπτωσης του 15% από την ΔΕΠΑ Εμπορίας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η στάση άλλων εταιρειών που πωλούν φυσικό αέριο στην λιανική, όπως αυτή του ομίλου Μυτιληναίος.

Αν δηλαδή θα εφαρμοστεί γενικευμένα η έκπτωση του 15% από όλες τις εταιρείες και κυρίως για όλα τα νοικοκυριά.

Παράδειγμα πραγματικού λογαριασμού φυσικού αερίου

Επαγγελματικός χώρος εστίασης

Κατανάλωση πέρυσι 11.800 KWh

Πλήρωσε τον Οκτώβριο του 2020 1727 ευρώ

Φέτος με κατανάλωση 12.160

Πλήρωσε τον Οκτώβριο του 2021 3104 ευρώ

Αύξηση 79,7%

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας