Μενού Ροή
Χωρίς αναφορά στον EastMed η κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ στην ενέργεια

Όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυξάνουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, περιελάμβανε η κοινή δήλωση Ελλάδας - ΗΠΑ στην ενέργειας, εκτός από τον αγωγό EastMed.

Οι δύο χώρες υπογράμμισαν τους κοινούς στόχους της αύξησης της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας, την προώθηση δίκαιης πρόσβασης σε πράσινες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω απαλλαγής από τον άνθρακα.

Οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για τον αυξανόμενο ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του TAP και την πρόοδο στο Interconnector Ελλάδας- Βουλγαρίας, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Η Ελλάδα αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε άλλα περιφερειακά ενεργειακά έργα που θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη σταδιακής απεξάρτηση από τον άνθρακα, όπως η προγραμματισμένη διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και η μονάδα αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτησαν την ολοένα μεγαλύτερη ενεργειακή σχέση τους τόσο στο διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις όσο και ως θετικό μοχλό προόδου προς την ενεργειακή ασφάλεια.

Κοιτάσματα φυσικού αερίου

Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ επανέλαβε τον στόχο της για σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη έως το 2025.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και του στόχου για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Τονίστηκαν ακόμη οι αμερικανικές αυξανόμενες επενδύσεις σε έργα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και η ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη του άνθρακα και των ΑΠΕ, ενώ η Ελλάδα ενημέρωσε για τα προγραμματισμένα αιολικά πάρκα και έργα ηλιακής ενέργειας.

Αμερικανικές εταιρείες στην παραγωγή υδρογόνου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την στήριξη της Εθνικής Πρωτοβουλίας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και χαιρέτισαν τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στις καινοτόμες πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την παραγωγή υδρογόνου.

Και οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τον μοναδικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στο σπάσιμο των περιφερειακών ενεργειακών μονοπωλίων, στη διευκόλυνση των ενεργειακών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης κατά μέτωπο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας