Μενού Ροή
Δαγούμας: Σε βάθος τριετίας η κρίση

Για δύο έως τρία χρόνια η ενεργειακή κρίση αναμένεται να είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας με βάση όσα ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Μάλιστα “προσγείωσε’ τις όποιες προσδοκίες υπάρχουν λόγω πτώσης των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια.

Κύρια αιτία, όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας, για τις διακυμάνσεις στις τιμές ρεύματος είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40% στο μίγμα παραγωγής της ενώ έχει και σημαντικό ποσοστό εισαγωγών.

Πάντως όπως ανέφερε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου το θέμα του ενεργειακού κόστους απειλεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις λέγοντας ότι ήδη πάνω από 1,15 δισεκ ευρώ είναι το ποσό των καθυστερούμενων λογαριασμών.”Και ο Θεός να βάλει το χέρι του” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας επίσης ότι πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των λογαριασμών του ρεύματος των επιχειρήσεων καθώς αν δεν γίνουν γρήγορα κινήσεις ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και θα υπάρξει έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο κ. Δαγούμας επίσης αναφέρθηκε στα εργαλεία παρακολούθησης τόσο της λιανικής αγοράς, όσο και της χονδρικής ενώ τόνισε ότι προωθείται, στη βάση εξαγγελίας εδώ και μήνες του ΥΠΕΝ, η τεχνική επεξεργασία για στήριξη του net metering. Ουσιαστικά, όπως τόνισε η ΡΑΕ ετοιμάζει πλαίσιο ώστε μια εταιρεία να μπορεί να χρησιμοποιεί γειτονικά οικόπεδα για εγκατάσταση ΑΠΕ και ιδιοπαραγωγή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας