Μενού Ροή
Δέχονται αιτήσεις στις ΗΠΑ για νέους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας - Πρόγραμμα μαμούθ 6 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άνοιξε την Τρίτη τις αιτήσεις για ένα πρόγραμμα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος καθώς επιδιώκει να εμποδίσει το κλείσιμο των γεννητριών στο πλαίσιο του στόχου της για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Οι 93 αντιδραστήρες της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα της χώρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας (DOE).

Ωστόσο, 12 αντιδραστήρες έχουν κλείσει από το 2013 ενόψει του ανταγωνισμού από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μονάδες που καίνε άφθονο φυσικό αέριο.

Επιπλέον, το κόστος ασφάλειας έχει αυξηθεί στα ύψη μετά το τσουνάμι του 2011 στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η βιομηχανία παράγει τοξικά απόβλητα, που αποθηκεύονται επί του παρόντος σε εργοστάσια σε 28 πολιτείες.

Ως τις 19 Μαίου

Το DOE είπε ότι θα λάβει αιτήσεις από ιδιοκτήτες πυρηνικών σταθμών για τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Πολιτικής Πυρηνικής Πίστωσης έως τις 19 Μαΐου. Θα δώσει προτεραιότητα σε αντιδραστήρες που έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κλείσουν. Το πρόγραμμα, που προορίζεται για εργοστάσια σε πολιτείες με ανταγωνιστικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, χρηματοδοτήθηκε από το νομοσχέδιο για τις υποδομές που ψηφίστηκε πέρυσι.

Η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ είπε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο» για να τροφοδοτήσει τη χώρα με καθαρή ενέργεια έως το 2035, στόχος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων δίνοντας προτεραιότητα στον υπάρχοντα στόλο πυρηνικής ενέργειας.

Η χρηματοδότηση των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει σχεδιαστεί για να διανεμηθεί σταδιακά. Το DOE μπορεί να διαθέσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια με την τελευταία τετραετία να λήγει το 2035. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι ελπίζουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει να βοηθά ένα ή περισσότερα εργοστάσια φέτος.

Η PG&E, το σχέδιο της οποίας να κλείσει τους δύο αντιδραστήρες της Diablo Canyon στην Καλιφόρνια το 2024 και το 2025 έχει εγκριθεί από το νομοθετικό σώμα και τις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας, ανέφερε ότι το πρόγραμμα πυρηνικής πίστωσης δεν θα άλλαζε αμέσως το σχέδιό του.

«Ως ρυθμιζόμενη εταιρεία κοινής ωφέλειας, απαιτείται να ακολουθούμε τις ενεργειακές πολιτικές του κράτους», δήλωσε η εκπρόσωπος της PG&E Suzanne Hosn όταν ρωτήθηκε για το πρόγραμμα DOE. «Αυτή τη στιγμή, η πολιτεία δεν έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στην Καλιφόρνια».

Το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει μια σειρά από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των PSEG και Constellation Energy Corp, οι οποίες επί του παρόντος δεν έχουν σχέδιο να κλείσουν εργοστάσια.

Το σχέδιο επαίνεσε ο γερουσιαστής Joe Manchin, ένας συντηρητικός Δημοκρατικός που μέχρι στιγμής έχει εμποδίσει τη νομοθεσία του Biden για την καθαρή ενέργεια στο τεράστιο νομοσχέδιο Build Back Better, το οποίο περιελάμβανε δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Ο Μάντσιν είπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει στενότερη νομοθεσία που κάνει επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

"Αυτό το πρόγραμμα θα διατηρήσει τους αντιδραστήρες μας σε λειτουργία, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, μειώνοντας τις εκπομπές και ενισχύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια", δήλωσε ο Manchin.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας