Μενού Ροή
ΔΕΗ: Συνομιλίες με Βιοχάλκο και Τιτάν για 10ετή PPAs

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους -κατά πληροφορίες πρόκειται για τον Ομιλο Βιοχάλκο και την «Τιτάν»με αντικείμενο τη σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας (10ετούς) για πώληση ηλεκτρισμού που θα παράγεται από συγκεκριμένες μονάδες  με σταθερή μακροχρόνια τιμή (PPA). Αυτό το μοντέλο τιμολόγησης θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο των σταθερών τιμολογίων (με τις σχετικές συμβάσεις για τις δυο βιομηχανίες να έχουν λήξει στα τέλη του 2022)  και αποτελεί την εναλλακτική λύση στην τιμολόγηση με βάση τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που στην παρούσα φάση θα εξέθετε την βιομηχανία σε δυσβάσταχτα υψηλές τιμές.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, τα PPA θα…πρασινίσουν στην πορεία. Στην αρχή  -δηλαδή για τα 2-3 πρώτα χρόνια στο «καλάθι» της προμήθειας θα συμμετέχουν και θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και μονάδες αερίου) καθώς η ΔΕΗ δεν διαθέτει ακόμα επαρκείς σταθμούς ΑΠΕ για να καλύψουν την ισχύ του 1,5 GW που απαιτείται για τη κάλυψη των αναγκών των δυο ενεργοβόρων βιομηχανιών. Διευκρινίστηκε επίσης ότι η λύση που προκρίνεται αφορά σε PPA  φυσικής παράδοσης, στα οποία οι κιλοβατώρες διακινούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από συγκεκριμένο «αποστολέα» (ηλεκτροπαραγωγική μονάδα) σε «παραλήπτη» (καταναλωτή).

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή των συμβολαίων για αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα θα είναι μεγαλύτερη, καθώς το κόστος της θερμοηλεκτρικής παραγωγής κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, στη συνέχεια που θα «μπουν στην πρίζα» οι μονάδες ΑΠΕ που θα αντικαταστήσουν τους θερμικούς σταθμούς, και για  όλο το υπόλοιπο διάστημα ισχύος του PPA, οι αγοραπωλησίες θα αφορούν αποκλειστικά «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, με την τιμή να διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Για να οριστικοποιηθούν ωστόσο σε πρώτη φάση οι συμφωνίες με τις δύο βιομηχανίες θα πρέπει το  ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση ώστε να αρθεί το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τις ποσότητες ρεύματος που αφορούν PPA. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου, η  ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες (που έχουν εγκρίνει συνολικά τον μηχανισμό του πλαφόν) και απομένει είναι να σταλεί στην Κομισιόν ολοκληρωμένο το σχέδιο εξαίρεσης από τα πλαφόν της ηλεκτροπαραγωγής που σχετίζεται με PPAs φυσικής παράδοσης.   Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για τη νομοθέτηση της παρέμβασης. Επομένως, το αμέσως επόμενο διάστημα  τα PPAs με φυσική παράδοση θα έχουν εξαιρεθεί από την ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή.

Τα PPAs αποτελούν εναλλακτικό τρόπο εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο εξωτερικό. Και τούτο διότι εξασφαλίζουν στις εταιρείες μακροχρόνια «ορατότητα» για το ενεργειακό τους κόστος και τις θωρακίζουν από τις έντονες μεταβολές  των τιμών ενέργειας. Το νέο αυτό μοντέλο αρχίζει βαθμιαία να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα: Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ έχει ήδη κλείσει συμφωνία PPA με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο που αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για αυτού του είδους τις συμβάσεις που μέχρι τώρα συναντιούνταν κυρίως «ενδοομιλικά», σε καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους.

Πέρα από τη μακρόχρονη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους, με το «πρασίνισμα» των PPA, οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο μειωμένη σταθερή τιμή, περιορίζοντας παράλληλα το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ θα «προστατεύσει» την τιμή πώλησης ηλεκτροπαραγωγής της, έναντι διακυμάνσεων των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα PPAs θα αποτελέσουν ένα ακόμη εφαλτήριο για την «πράσινη» στροφή της Επιχείρησης/

Παρά τα οφέλη που εμφανίζουν τα PPA πάντως, οι μικρότερες βιομηχανίες της μέσης τάσης εμφανίζονται διστακτικές για να  κλείσουν ανάλογες συμφωνίες με τη ΔΕΗ καθώς φέρονται να διστάζουν να δεσμευτούν για πολλά χρόνια σε σταθερή τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτιμάται ωστόσο ότι αν κλείσουν  οι πρώτες διμερείς συμβάσεις με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, αργά ή γρήγορα αρκετές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα προσέλθουν  και αυτές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας