Μενού Ροή
ΔΕΗ: Ζητά λειτουργία χωρίς περιορισμούς της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά

Η ΔΕΗ ζητά την εξαίρεση της νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας «Καρδιάς», των PPAs δηλαδή των μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, αλλά και των σταθμών αντλησιοταμίευσης από τους περιορισμούς παραγωγής και έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο.

Με επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ επί των εισηγήσεων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για τους περιορισμούς έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Αποθήκευσης Ηλεκτρισμού η ΔΕΗ ζητάει, να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς έγχυσης οι μονάδες αποθήκευσης και αντλησιοταμίευσης, καθώς και τα πράσινα PPAs.

Σε ότι αφορά τη νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις του παλιού λιγνιτικού σταθμού Καρδιάς, ο οποίος πλέον έχει σταματήσει να λειτουργεί, η ΔΕΗ σημειώνει ότι θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Πρόκειται για έργο κομβικής σημασίας απόλυτα συνδεδεμένο με την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, που θα εξασφαλίσει τηλεθέρμανση στην περιοχή, δίνοντας νέα ζωή στη μονάδα της Καρδιάς και για το λόγο αυτό η ΔΕΗ ζητεί να μην τεθούν περιορισμοί στο επίπεδο παραγωγής και έγχυσης της μονάδας.

Υπενθυμίζει δε ότι το εν λόγω έργο κατασκευάζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας και Κατανόησης που υπέγραψε η εταιρία με τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου και την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας της Περιοχής για τη διασφάλιση και τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

«Η μονάδα ΣΗΘΥΑ αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο έργο από τα νέα μέσα παραγωγής θερμικής ενέργειας σε χώρους της ΔΕΗ (ΑΗΣ Καρδιάς, Πτολεμαϊδα 5) από τα νέα μέσα παραγωγής ενέργειας, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της τελικής τιμής θερμικής ενέργειας την οποία θα προμηθεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης από το διασυνδεδεμένο σύστημα» αναφέρει στην επιστολή της η ΔΕΗ, τονίζοντας ότι ο όλος σχεδιασμός του έργου έγινε με την παραδοχή λειτουργίας της μέγιστης παραγωγικής ικανότητας του έργου.

«Η οποιαδήποτε μείωση του επιπέδου παραγωγής της μονάδας ΣΗΘΥΑ θα επιφέρει αύξηση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας και κατά συνέπεια αύξηση της αντίστοιχης τιμής τηλεθέρμανσης» υπογραμμίζει η εταιρία, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει με τους στόχους της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ο προϋπολογισμός της νέας μονάδας είναι 80 εκτ ευρώ και η παραγόμενη θερμική ισχύς της ≥ 65MWth.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της διαβούλευσης για τους περιορισμούς έγχυσης, η ΔΕΗ τονίζει μεταξύ άλλων :

Για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζεται ότι η συμμετοχή τους στην Αγορά Εξισορρόπησης δεν πρέπει να διέπεται από τυχόν περιορισμούς, καθώς πρόκειται για μονάδες που συνδράμουν στη σταθεροποίηση του συστήματος, στην παροχή ισχύος εξισορρόπησης, και βέβαια στη βέλτιστη αξιοποίηση της παραγωγής των ΑΠΕ σε 24ωρη βάση.

Ειδικά στις περιπτώσεις που σταθμοί ΑΠΕ και μονάδες ΣΗΘΥΑ συνδέονται στον ίδιο υποσταθμό με τους σταθμούς αποθήκευσης, η ΔΕΗ θεωρεί εύλογο να δίδεται στους σταθμούς αυτούς η δυνατότητα έγχυσης στο σύστημα χωρίς περιορισμούς κατά το χρονικό διάστημα 9.00 -17.00, στο βαθμό που δεν υπάρχει συνολική υπέρβαση του ορίου για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Επίσης, η ΔΕΗ προτείνει να υπάρξει κλιμακωτή επιβολή των περιορισμών έγχυσης επειδή η διείσδυση νέων ΑΠΕ στο σύστημα είναι μία δυναμική διαδικασία που απαιτεί μία σημαντική χρονική περίοδο. Ακόμα ζητά την εξαίρεση των σταθμών αντλησιοταμίευσης από τους περιορισμούς αλλά και την εξαίρεση των πράσινων PPAs, των διμερών συμβολαίων προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρία, η εξαίρεση των πράσινων ΡΡΑ από τους περιορισμούς έγχυσης θα διευκολύνει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, των οποίων η ανάπτυξη αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρωτεύων στόχος για την ελληνική αγορά ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας