Μενού Ροή
Δεν είναι μόνο για μηχανικούς τα "πράσινα" επαγγέλματα - Ποιες ειδικότητες αφορούν οι νέες θέσεις εργασίας

Όχι μόνο μηχανικοί και εξαιρετικά εξειδικευμένοι τεχνικοί από τις κοινωνικές επιστήμες έως τη βιώσιμη αρχιτεκτονική έχουν μέλλον στα "πράσινα επαγγέλματα" που δημιουργούνται.

Συνολικά εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει δημιουργήσει 42 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτή η πρόβλεψη από το Global Renewables Outlook του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) επαναλήφθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), η οποία ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να απαιτήσει τη δημιουργία έως και 18 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Οι πράσινες θέσεις εργασίας συμβάλλουν σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο, ειδικά –αλλά όχι αποκλειστικά– από περιβαλλοντική άποψη.

Ποιούς αφορά

Δεν αφορούν μόνο την ενεργειακή μετάβαση αλλά και τη γεωργία, τον μεταποιητικό τομέα, την κυκλική οικονομία, την έρευνα και ανάπτυξη, τη διοίκηση και τις υπηρεσίες.

«Θέλω να καθησυχάσω τις νέες γενιές καταρρίπτοντας αμέσως έναν μύθο: οι πράσινες θέσεις εργασίας δεν είναι μόνο στη μηχανική», εξήγησε πρόσφατα ο Salvatore Bernabei, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power, συμμετέχοντας στο Futuro@lavoro, ένα έργο που οργανώθηκε από την ιταλική καθημερινή La Repubblica.

«Η έννοια του όρου «πράσινη δουλειά» εκτείνεται πέρα ​​από περιβαλλοντικές εκτιμήσεις: αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός νέου μοντέλου πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης», εξήγησε ο Μπερναμπέι.

«Η τεχνολογία είναι σίγουρα ένα σημαντικό συστατικό. Στις τάξεις μας έχουμε μηχανικούς, ειδικούς πληροφορικής, χημικούς, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και ούτω καθεξής, αλλά υπάρχει ανάγκη για όλα και για όλους».

Τα επαγγέλματα

Εδώ και αρκετό καιρό, η EGP έχει ανοίξει τις πόρτες της σε διάφορες δεξιότητες: επαγγελματίες στα οικονομικά και οικονομικά, διαχειριστές ασφαλείας, αναλυτές αγοράς και γεωπολιτικών, για να μην αναφέρουμε τους κλιματολόγους, τους μετεωρολόγους και τους βιολόγους.

Αλλά και ειδικοί στις επικοινωνίες και τις κοινωνικές επιστήμες, καθώς και επαγγελματίες νομικοί επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της συμμόρφωσης κάθε τοποθεσίας EGP με τους σχετικούς τοπικούς και εθνικούς κανονισμούς.

Όλα αυτά είναι «πράσινες σταδιοδρομίες»: μοιράζονται τον στρατηγικό στόχο της υποστήριξης της ανθρώπινης ανάπτυξης χωρίς να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα ή την τοπική κοινότητα, αλλά μάλλον να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν την ευημερία τους.

Στην Ιταλία

Έχοντας αυτό κατά νου, η EGP επενδύει επίσης στις μελλοντικές γενιές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους νέους και μοιράζεται αξία με τις κοινότητες στις οποίες εργαζόμαστε σε όλο τον κόσμο.

Στην Ιταλία, το έργο School4Life, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο Elis, έχει ήδη συμμετάσχει περίπου 800 μαθητές και 25 σχολεία σε ένα πρόγραμμα ποιοτικής εκπαίδευσης, καθοδηγώντας τους προς τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος και STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). μαθήματα.

Μια άλλη πρόσφατη πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «Energie per Crescere» («Energy for Growth»), που δημιουργήθηκε επίσης σε συνεργασία με την Elis, στοχεύει να βοηθήσει περίπου 5.500 νέους να βρουν απασχόληση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ως επί το πλείστον ως τεχνικοί δικτύου.

Στην Νότια Αφρική

Άλλα έργα που απευθύνονται σε νέους συμβάλλουν στην ευημερία των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Στο χωριό Shongoane στη Νότια Αφρική, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους ηλικίας 7 έως 14 ετών για όσους δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή πριν, ώστε να μπορέσουν να μάθουν βασικές δεξιότητες πληροφορικής και προγραμματισμού.

Η EGP παρέχει επίσης υποτροφίες σε περισσότερες από είκοσι νέες γυναίκες από μειονεκτούσες περιοχές της Νότιας Αφρικής που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να φοιτήσουν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

Στην Κολομβία, χάρη σε μια συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό United Way, 40 δάσκαλοι έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση του Excel και εικονικών ψηφιακών εργαλείων.

Στο σχολείο Santa Elena de Piedritas στο Περού, χάρη σε συμφωνία με τη ΜΚΟ Crea+, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές εκπαιδεύονται εξ αποστάσεως σε τεχνολογίες ψηφιακής μάθησης.

Και σε αστικές περιοχές κοντά σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής EGP, έχει ξεκινήσει ένα έργο για τη διανομή υπολογιστών που δεν χρησιμοποιούμε πλέον.

Οι νέοι είναι η ενέργεια του αύριο: γι' αυτό είναι απαραίτητο να ακούμε τι έχουν να πουν για να κατανοήσουμε καλύτερα το όραμά τους και να το λαμβάνουμε υπόψη στις επιλογές που κάνουμε καθημερινά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας