Μενού Ροή
Δημοσιονομικό κενό 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ρωσία λόγω πολέμου και μειωμένων πωλήσεων ενέργειας

Τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46% τον Ιανουάριο, καθώς το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στις εξαγωγές πετρελαίου που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους λόγω της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία χτύπησε σκληρά την οικονομία.

Σε συνδυασμό με μια αύξηση 59% των δαπανών εν μέσω πολέμου, η πτώση ώθησε το έλλειμμα στα 1,76 τρισεκατομμύρια ρούβλια (25 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών, η χειρότερη αρχή του έτους τουλάχιστον από το 1998. Ωστόσο, το υπουργείο είπε ότι παραμένει για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού φέτος.

Το ανώτατο όριο τιμών και άλλοι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχουν πλήξει σκληρά τα ρωσικά έσοδα καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση σε τιμές ευρύτερες της αγοράς. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώνονται επίσης καθώς η Ρωσία έχει μειώσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της προς την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά της.

Τα μη ενεργειακά έσοδα μειώθηκαν επίσης κατά 28% τον Ιανουάριο, ανέφερε το υπουργείο, κατηγορώντας εν μέρει την αλλαγή των κανόνων για τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας