Μενού Ροή
Διωκόμενη η βουλγαρική αντιπολίτευση για την Gazprom ενόψει εκλογών

Δύο υπουργοί από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Kiril Petkov και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας Bulgargaz βρίσκονται υπό διερεύνηση επειδή φέρονται να δημιούργησαν ζημίες εκατομμυρίων μετά τη διακοπή των δεσμών της Ρωσίας με τη Βουλγαρία για το φυσικό αέριο πέρυσι.

Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση υπό τον Petkov ο οποίος σήμερα είναι συμπρόεδρος του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Ενέργειας Alexander Nikolov, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Daniel Nikolov, καθώς και ο πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz Lyudmil Yotsov.

Και οι τρεις κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz, αφότου ο ρωσικός πάροχος Gazprom παραβίασε μονομερώς τη σύμβασή του με τη Βουλγαρία και σταμάτησε την προμήθεια μπλε καυσίμου, η οποία στηρίχθηκε σε πολλά και δαπανηρά αμερικανικά δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη βοήθεια της ΕΕ.

«Η ουσία της κατηγορίας είναι ότι η Βουλγαρία αρνήθηκε να υπακούσει στον ρωσικό εκβιασμό. Μαντέψτε ποιος είναι δυσαρεστημένος με αυτό και γιατί. Η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα και ως τέτοια συντονίζει όλες τις ενέργειές της με τις θέσεις της ΕΕ! Και αν έχουν ξεχάσει… η Βουλγαρία έχει κηρυχθεί εχθρός από μια άλλη χώρα!», έγραψε ο Alexander Nikolov στο Facebook.

Δύο μόλις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Απριλίου, η εισαγγελική έρευνα εκ των πραγμάτων γίνεται και πολιτική, με τα μέλη του κόμματος του Petkov «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» να φαίνεται ότι βρίσκονται στη γραμμή του πυρός.

Το GERB, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Boyko Borissov, κατέθεσε πέρυσι μηνύσεις κατά στελεχών της κυβέρνησης του Petkov  και πρόσφατα προειδοποίησε ότι η εισαγγελία θα ενεργήσει κατά στελεχών της πρώην κυβέρνησης του Petkov, προτού η εισαγγελία προβεί στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων επενδύσεων, Stamen Yanev, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το κόμμα του Petkov, κατηγορήθηκε πριν από δύο εβδομάδες ότι έβλαψε την εικόνα της υπηρεσίας, σύμφωνα με ανώνυμη αναφορά που διαβιβάστηκε στην εισαγγελία από το DPS (Renew Europe).

Η εισαγγελία ξεκίνησε επίσης ποινική διερεύνηση τον Ιανουάριο με στόχο τους ιδιοκτήτες του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Nexo, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται δημοσίως με έναν βουλευτή του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή».

«Η επίθεση κατά του Petkov γίνεται επειδή δεν γονάτισε μπροστά στην Gazprom», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μόσχα Iliyan Vassilev, ο οποίος ανακοίνωσε πρώτος τις κατηγορίες της εισαγγελίας, μία ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας