Μενού Ροή
Διπλάσια η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος στην Ισπανία συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 32,2 % κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αύξηση υπερδιπλάσια του μέσου όρου των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13 %) σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση στην Ισπανία αυξήθηκε επίσης κατά 4,3 μονάδες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ: αύξηση 29,8% για την Ισπανία και 25,5% για την ΕΕ-27, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα (31 Οκτωβρίου) η Eurostat, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά της ΕΕ πλήρωσαν 25,3 ευρώ ανά 100 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων φόρων και εισφορών, ενώ για το φυσικό αέριο πλήρωσαν 8,6 ευρώ ανά 100 κιλοβάτ που κατανάλωσαν.

Αυτό σήμαινε αύξηση κατά 3,3 ευρώ περισσότερο -κατά μέσο όρο- σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου τα νοικοκυριά της ΕΕ-27 πλήρωναν 22 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, και αύξηση κατά 2,2 ευρώ στο κόστος του φυσικού αερίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν πλήρωναν 6,4 ευρώ, ανέφερε η Eurostat.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ επισήμανε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως μία από τις «κύριες αιτίες» της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε επίσης ότι η βαρύτητα των κρατικών φόρων και των δημοσίων τελών στους τελικούς λογαριασμούς μειώθηκε κατά μέσο όρο 15,5 % στην ΕΕ στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας και 8,6 % στην περίπτωση του φυσικού αερίου, λόγω των πολιτικών επιδότησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.

Ανά χώρα, η Τσεχική Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 (+ 62%), ενώ η Εσθονία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση για το φυσικό αέριο, έως και 154% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αποκαλύπτει η μελέτη της ΕΕ.

Η Λιθουανία (110%) και η Βουλγαρία (108%) βρίσκονται πίσω από την Εσθονία όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη που ανέλυσε η Eurostat, με εξαίρεση την Ουγγαρία, η οποία μείωσε τις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου κατά 0,5%, καθώς εφάρμοσε ρύθμιση τιμών.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός από την Ουγγαρία, άλλες τέσσερις χώρες κατάφεραν επίσης να μειώσουν τις τιμές σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, χάρη, σύμφωνα με τη Eurostat, στις κρατικές επιδοτήσεις: η Ολλανδία (με μείωση 54%), η Σλοβενία (-16%), η Πολωνία (-3%), η Πορτογαλία (-1%) και η ίδια η Ουγγαρία (-1%).

Από την άλλη πλευρά, σε απόλυτους όρους, τα νοικοκυριά της ΕΕ που πλήρωσαν (σε ευρώ) τα περισσότερα για την οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν η Δανία (45,6), το Βέλγιο (33,8), η Γερμανία (32,8) και η Ιταλία (31,2).

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας