Μενού Ροή
Οι διευθύντες σύμβουλοι RWE και της BASF, Dr. Markus Krebber και Dr. Martin Brudermüller στην παρουσίαση της συνεργασίας τους
Δύο στρατηγικές συμφωνίες σε διαφορετικές ηπείρους από την RWE πριν έρθει στην Ελλάδα το Φθινόπωρο

Μπορεί στην Ελλάδα να αναμένουμε εντός του τετάρτου τριμήνου του έτους αναμένεται να συσταθεί η κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE και η έναρξη εργασιών στα πρώτα έργα της κοινής εταιρείας  εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, ωστόσο τα στελέχη του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού κλείνουν την μια συμφωνία μετά την άλλη και μάλιστα σε διαφορετικές ηπείρους.

Χτες ανακοινώθηκε ότι η RWE Renewables υπέγραψε συμφωνία για κοινή μελέτη της σκοπιμότητας ενός μεγάλου πλωτού υπεράκτιου αιολικού έργου στα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών, με την Ιαπωνική εταιρεία Kansai Electric Power.

Μια ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η RWE Supply & Trading υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ουκρανική ΝJSC Naftogaz. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να διερευνήσουν αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες συνεργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του πράσινου υδρογόνου και των παραγώγων του, όπως η αμμωνία που παράγεται στην Ουκρανία.

Φιλόδοξο πλάνο

Την επιβεβαίωση του ισχυρού ενδιαφέροντος της γερμανικής RWE για την ελληνική αγορά ΑΠΕ, είχε εκφραστεί στις αρχές Ιουνίου από τη διευθύνουσα σύμβουλο της RWE Renewables, Κάτια Βίνσελ.

Προβλέπει την σύσταση ενός κοινού εταιρικού σχήματος με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την 100% θυγατρική της ΔΕΗ που υλοποιεί τo φιλόδοξο πλάνο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5 GW έως το 2024.

Οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα νομικά κείμενα για τη σύσταση του joint venture (JV), στο οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστό 49% η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) και με 51% η RWE Renewables (RWER), και απομένουν λεπτομέρειες που αναμένεται να κλείσουν το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Θαλάσσιο αιολικό στην Ιαπωνία

Kansai EPCO και RWE, όπως ανέφερε ο Sven Utermöhlen, COO Wind Offshore Global της RWE Renewables διαπίστωσαν τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για πλωτά αιολικά πάρκα παγκοσμίως - ειδικά σε χώρες με βαθύτερα παράκτια νερά, όπως η Ιαπωνία.

"Ο θαλάσσιος άνεμος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού στα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών. Ως μία από τις κορυφαίες υπεράκτιες εταιρείες στον κόσμο, η RWE προωθεί ήδη την καινοτομία στον αναπτυσσόμενο τομέα των πλωτών αιολικών. Με την Kansai EPCO έχουμε έναν συνεργάτη στο πλευρό μας, του οποίου η τοπική τεχνογνωσία συμπληρώνει την παγκόσμια εμπειρία και την τεχνική τεχνογνωσία μας, και ο οποίος μοιράζεται τις αξίες και τη φιλοδοξία μας να οδηγήσει την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ιαπωνία » ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο Nozomu Mori, Διευθυντής, Εκπρόσωπος Εκτελεστικός Διευθυντής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Kansai EPCO πρόσθεσε: «Ως κορυφαία εταιρεία ενέργειας μηδενικού άνθρακα, έχουμε δηλώσει ότι η Kansai Electric Power Group στοχεύει στην ουδετερότητα του άνθρακα σε ολόκληρο το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας έως το 2050. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα είναι το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό. Η RWE είναι ο σημαντικός μας συνεργάτης στην υπεράκτια αιολική επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύουμε ότι η υπάρχουσα σχέση μας μπορεί να επεκταθεί για ασφαλή και σταθερή υπεράκτια λειτουργία αιολικής ενέργειας στην Ιαπωνία, συνδυάζοντας την εμπειρία και την εμπειρία της Kansai EPCO στην εγχώρια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας και το παγκόσμιο ισοδύναμο της RWE στον υπεράκτιο άνεμο ».

Υδρογόνο στην Ουκρανία

Σε μια ακόμα στρατηγική κίνηση με μια χώρα εκτός ΕΕ, προχωράει η RWE, με την συμφωνία που σύναψε με τον Ουκρανικό κολοσσό, NJSC Naftogaz.

Η παραγωγή και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας στην Ουκρανία και την εισαγωγή του στη Γερμανία είναι ο πρώτος στόχος.

Σε αυτόν εντάσσεται και η πρωτοβουλία H2Global που ξεκίνησε η γερμανική κυβέρνηση για εισαγωγές πράσινου υδρογόνου που παράγονται εκτός ΕΕ.

Επιπλέον, η Naftogaz και η RWE σκοπεύουν να διερευνήσουν από κοινού εμπορικές ευκαιρίες για την πώληση ουκρανικού πράσινου υδρογόνου στις ευρωπαϊκές αγορές, με έμφαση στις βασικές αγορές της RWE.

Οι εταίροι σκοπεύουν επίσης να εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα ανταλλαγής γνώσεων για τεχνικές πτυχές κατά μήκος της αλυσίδας αξίας για το πράσινο υδρογόνο.

Ο Ulf Kerstin, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της RWE Supply & Trading, υπέγραψε το μνημόνιο συμφωνίας εκ μέρους της RWE Supply & Trading και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Yuriy Vitrenko υπέγραψε εξ ονόματος της NJSC Naftogaz της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία έχει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου σε συνεργασία με τη Γερμανία. Ως εθνική εταιρεία, η Naftogaz είναι έτοιμη να αποτελέσει πυλώνα αυτής της εξέλιξης. Θεωρούμε το πράσινο υδρογόνο ως τη στρατηγική μας προτεραιότητα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το δουλέψουμε με την RWE, τον αξιόπιστο συνεργάτη μας στο εμπόριο και τις προμήθειες φυσικού αερίου », σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz Vitrenko.

Ulf Kerstin, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου RWE Supply & Trading: «Το υδρογόνο θα είναι το κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας, καθώς ορισμένα μέρη δεν μπορούν να ηλεκτριστούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως εταίρος του κλάδου, η RWE είναι μέρος αυτής της λύσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διερευνήσουμε από κοινού με τη Naftogaz ευκαιρίες για προμήθεια πράσινου υδρογόνου από την Ουκρανία στο μέλλον ».

Οι ομάδες εργασίας που εκπροσωπούν τις δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν να συνεργάζονται μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον Oleksiy Ryabchyn, σύμβουλο του διευθύνοντος συμβούλου της Naftogaz που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η Naftogaz είναι έτοιμη να αποτελέσει τον οδηγό για την υλοποίηση έργων υδρογόνου στην Ουκρανία. Η υπογραφή του μνημονίου είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη συνεργασία με Γερμανούς εταίρους για την ανάπτυξη της επιχείρησης υδρογόνου και νέων χώρων πρασίνου για τη Naftogaz.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας