Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εμπόριο: Στο τραπέζι η μείωση ωραρίου λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων φαίνεται όιτι εξετάζουν φορείς της αγοράς ως λύση στην ενεργειακή ακρίβεια.
Μάλιστα το θέμα θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Βέβαια σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα με το λειτουργικό τους κόστος λόγω της ενέργειας, δεν είναι εύκολη μια λύση περιορισμού του ωραρίου. Πέρα από τη μείωση τζίρου υπάρχει και το θέμα με τις αμοιβές των εργαζομένων αλλά και τη διαδικασία της τροφοδοσίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για την ενέργεια, αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων είχε πει: «Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».

Σε σχέση με τα άλλα καταστήματα, ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει νωρίτερα μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες».

Το ωράριο που προτείνει στα μέλη του να υιοθετήσουν από τις 10 Οκτωβρίου είναι συνεχές με άνοιγμα στις 10 το πρωί κάθε μέρα και κλείσιμο καταστημάτων στις 16:00 Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα συζητηθεί με τις επιχειρήσεις, συνυπολογίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στο μέτωπο των ανατιμήσεων.

Η Αθήνα

Παράλληλα, με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης εμφανίζεται θετικός υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε:

“Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία.”

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με επικριτική στάση απέναντι στις επιλογές της Γερμανίας και δη της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπερθεμάτισε για τον...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Περαστικοί που ποδηλατούν σ’ ένα στατικό ποδήλατο εξαφαλίζουν το ρεύμα για να ανάβουν τα φώτα στην εγκατάσταση που έχει στηθεί εν είδει χριστουγεννιάτικου δένδρου...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας για τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής κρίσης, τάσσονται με άρθρο τους στη...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

O λογαριασμός για την Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αυξήσεις των τιμών έφτασε...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE