Μενού Ροή
ΕΔΕΥΕΠ: Παράταση 12 μήνες σε Energean – Helleniq Energy για το Block 2 στο Ιόνιο

Το αίτημα της Energean για την περαιτέρω παράταση κατά 12 μήνες της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών στο θαλάσσιο οικόπεδο Block 2 στο Ιόνιο έκανε δεκτό η ΕΔΕΥΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 η Energean εξαγόρασε το μερίδιο 50% που κατείχε η Total στην εν λόγω περιοχή και αποκτώντας το 75% κατέστη Διαχειριστής της παραχώρησης με το υπόλοιπο 25% του Block 2 να ελέγχεται από την Helleniq Energy.

Στη συγκεκριμένη περιοχή ολοκληρώθηκαν πέρυσι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.

Η σχετική επιστολή της εντολοδόχου Energean Hellas Ltd εστάλη στην ΕΔΕΥΕΠ τον περασμένο Νοέμβριο και με αυτή ζητείτο η κατά 12 μήνες περαιτέρω παράταση της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Πρώτης Φάσης για να ληφθεί η απόφαση του μισθωτή αν θα προχωρήσει στην Δεύτερη Φάση στην οποία ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί η όρυξη ερευνητικής γεώτρησης.

Η ΕΔΕΥΕΠ έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο μισθωτής αναβάθμισε το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και προχώρησε απευθείας στην πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, η επεξεργασία και ανάλυση των οποίων απαιτούν επιπρόσθετο χρόνο συγκριτικά με τα δισδιάστατα δεδομένα.

Έτσι, με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου Αρ. Στεφάτου «παρέχεται η συναίνεση του εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή κατά δώδεκα μήνες, ήτοι μέχρι και την 14η Μαρτίου 2024, προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Πρώτης Φάσης, και συγκεκριμένα της επεξεργασίας και ερμηνείας των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που προσκτήθηκαν».

Όπως προβλέπεται, μετά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης, ο μισθωτής υποβάλλει, έως την 14η Μαρτίου 2024, την γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών.

Τρισδιάστατα δεδομένα για 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Υπενθυμίζεται ότι η Energean ολοκλήρωσε πέρυσι την τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο θαλάσσιο οικόπεδο Block 2, στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, αποκτώντας δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ήταν η τέταρτη σεισμική έρευνα της εταιρείας από το 2009 η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο συμβάν και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Στη διάρκεια της έρευνας, κινητοποιήθηκαν συνολικά 5 εξειδικευμένα σκάφη με επικεφαλής το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, εφοδιασμένα με τον πλέον εξελιγμένο για τις έρευνες αυτού του είδους εξοπλισμό.

Τα δεδομένα που αντλήθηκαν είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και αποδίδουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του υπεδάφους στην ερευνηθείσα περιοχή. Έτσι, η επεξεργασία και ερμηνεία τους, θα δώσει τη δυνατότητα στην Energean να αξιολογήσει το μέγεθος και τις προοπτικές του δυναμικού υδρογονανθράκων και των πιθανών αποθεμάτων και να εντοπίσει στόχους που θα ήταν δυνατό να ερευνηθούν με γεώτρηση.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν τρεις Παρατηρητές Θαλάσσιων Θηλαστικών καθώς και δύο Καταγραφείς Ήχων, προκειμένου να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα σε περιπτώσεις εντοπισμού κητωδών εντός της ζώνης ασφαλείας που προβλέπεται από το εγκεκριμένο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης. Παράλληλα, εξειδικευμένο προσωπικό ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους αλιείς της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν τόσο η παρεμπόδιση της έρευνας με βάση την εκδοθείσα NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό όσο και τυχόν προβλήματα στην δραστηριότητά τους.

Σταύρος Γριμάνης/newmoney.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας