Μενού Ροή
ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας

Έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ το συντομότερο δυνατό προγραμματίζει η Τσεχική Δημοκρατία, προεδρεύουσα χώρα της Ένωσης αυτό το εξάμηνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία, που πλήττει ολόκληρη την ΕΕ. Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, θα προτείνω τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Σικέλα στο Twitter.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει ήδη προγραμματίσει τακτική συνάντηση των υπουργών Eνέργειας τον Οκτώβριο.

Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, με το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος να οδηγεί σε πρωτοφανή για τη σύγχρονη εποχή επίπεδα τον πληθωρισμό, υπονομεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και απειλώντας να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, καθώς η Ρωσία περικόπτει τις ενεργειακές προμήθειες, έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Μια αποτυχία ελέγχου της κρίσης θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή και πολιτικές ανατροπές, εάν υπάρξουν φαινόμενα μπλακάουτ ή αδυναμίας θέρμανσης κατοικιών τον χειμώνα, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δεσμεύσει ήδη πόρους 280 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση του οικονομικού πόνου νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωστόσο η βοήθεια αυτή κινδυνεύει να αποδειχθεί μικρή για το μέγεθος της κρίσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας