Μενού Ροή
ΕΕ σε προμηθευτές: Προστατέψτε τους καταναλωτές στην ενεργειακή κρίση

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών Ντιντιέ Ρεντέρς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν σχετικά με ένα σύνολο κοινών αρχών για την αύξηση της στήριξης των καταναλωτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Μεταξύ των υπογραφόντων μερών περιλαμβάνονται εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, ρυθμιστικών αρχών, διανομέων και προμηθευτών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, της Eurelectric, της Eurogas, των Ευρωπαίων Λιανοπωλητών Ενέργειας (EER), του φορέα ΔΣΔ της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Φορέα Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής E. DSO, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα υπογράφοντα μέρη ενέκριναν επίσημη κοινή δήλωση με την οποία ενθαρρύνονται οι προμηθευτές, οι διανομείς, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οργανώσεις καταναλωτών να εφαρμόσουν προγράμματα σταδιακής εξόφλησης λογαριασμών ενέργειας μέσω δόσεων, να αποφύγουν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις, να παράσχουν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την κατανάλωση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και να προστατεύσουν τους πολίτες από διακοπές συνδέσεων σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Επιτροπή παρείχε καθοδήγηση σχετικά με ένα ευρύ φάσμα μέτρων με στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές, προτείνοντας μέτρα όπως ρυθμιζόμενες τιμές, στοχευμένες φορολογικές μειώσεις και άμεση στήριξη.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης που ανέλαβε η Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, έναντι των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, των ρυθμιστικών αρχών, των διανομέων και των προμηθευτών ενέργειας, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή βάση για πρόσθετα εθελοντικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, τα οποία υπερβαίνουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο.

 

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί κοινές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι κανένας καταναλωτής δεν θα μείνει στο περιθώριο φέτος τον χειμώνα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ότι είναι επαρκώς ενημερωμένοι και ότι έχουν στη διάθεσή τους λύσεις. Είναι γεγονός ότι από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση έχουν εντοπιστεί ορισμένες αθέμιτες πρακτικές στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών, επιθετικής διαφήμισης και αδικαιολόγητης πίεσης για αλλαγή παρόχου. Είναι ζωτικής σημασίας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρακτικών».

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον πρόσθεσε: «Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση φέτος τον χειμώνα. Αυτός ο στόχος απαιτεί πιο συντονισμένη δράση από τους προμηθευτές ενέργειας, τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τους διαχειριστές συστημάτων και τις οργανώσεις καταναλωτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας