Μενού Ροή
Έκτακτο "χαράτσι" στους ηλεκτροπαραγωγούς στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις Οκτωβρίου, έκρυβαν και μια έκπληξη: Ο λόγος για το ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα που θα επιβάλλεται εφεξής στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Με τον τρόπο αυτό θεσπίζεται μια ακόμα πηγή εσόδων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που εκτιμάται ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή μπορεί να αποδώσει έως και 30 εκατ. ευρώ το μήνα, ποσό διόλου αμελητέο.

Η εξαγγελία του μέτρου πυροδότησε έντονη κινητικότητα από πλευράς ηλεκτροπαραγωγών και σειρά ερωτημάτων, με βασικότερο το εάν η θέσπιση του νέου Τέλους θα οδηγήσει σε αλλαγή της μεθοδολογίας στη βάση της οποίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπολογίζει κάθε μήνα το «πλαφόν» (τιμή αποζημίωσης) για τις μονάδες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεθοδολογία -που έχει καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση- δεν θα αλλάξει.

"..Ακόμα πιο οριακοί"

Εάν υποτεθεί ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου «περάσουν» το τέλος αυτό στο μεταβλητό τους κόστος και με δεδομένο ότι απαιτούνται δυο θερμικές μεγαβατώρες για την παραγωγή μιας ηλεκτρικής, εκτιμάται ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κατά 20 ευρώ/MWH περίπου.

«Οι οριακοί παραγωγοί (σ.σ. που καθορίζουν την Οριακή Τιμή Συστήματος θα γίνουν….ακόμα πιο οριακοί», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας ότι η αύξηση της ΤΕΑ συνεπάγεται και αύξηση των υπερεσόδων που ανακτώνται υπέρ ΤΕΜ μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.  Την ίδια στιγμή, το τέλος δημιουργεί ένα νέο αντικίνητρο για την χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή,  ενώ καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις εξαγωγές ρεύματος, στο μέτρο που η ελληνική αγορά θα καταστεί ακριβότερη.

Στον αντίποδα, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι η αύξηση της ΤΕΑ συνεπάγεται και αύξηση του ύψους των επιδοτήσεων, με δεδομένο ότι το χονδρεμπορικό κόστος είναι μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες για τη διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής. Διατυπώνεται επίσης η κριτική ότι το μέτρο θα επιβαρύνει με πρόσθετα διαχειριστικά κόστη για την εφαρμογή του τόσο τους ηλεκτροπαραγωγούς, όσο και το κράτος.

Οι άξονες

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τα έσοδα που θα αντληθούν από αυτό θα έχουν ειδική στόχευση, σε τρεις άξονες: Πρώτον, την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου. Δεύτερον, την στήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο (που ειρήσθω εν παρόδω αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Italgas, το νέο ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ Υποδομών) και τρίτον, την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Σημειώνεται τέλος ότι για δεύτερο μήνα στη σειρά οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων συνοδεύονται με ένα καινούριο τέλος, ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται από το ΥΠΕΝ για εξεύρεση νέων πόρων που ρίχνονται στη «μάχη» για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας. Τον περασμένο μήνα, είχε εξαγγελθεί η σύσταση  μόνιμου «κουμπαρά»  (μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου) με την επιβολή εισφοράς στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας που δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα (10 ευρώ/MWh) για τους οικιακούς καταναλωτές. Η εισφορά θα υλοποιηθεί μέσω της αναπροσαρμογής της κλίμακας των χρεώσεων ΥΚΩ, μέτρο που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση που δεν έχει ακόμα κατατεθεί.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας