Μενού Ροή
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ).Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Olaf Scholz ανταλλάσσουν χειραψία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ελλάδα - Γερμανία: Επί τάπητος ο “πράσινος” ενεργειακός διάδρομος - Τα μηνύματα Σολτς

Η Ελλάδα μετατρέπεται στον βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης με ορίζοντα περαιτέρω ενεργοποίησης “διαύλων” ενέργειας με την “καρδιά” της ΕΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από την επίσκεψη του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, όπου ετέθη και το θέμα της διμερούς συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι ήδη στο πεδίο της ανάπτυξης ΑΠΕ υπάρχουν μεγάλες γερμανικές εταιρείες με δράση στην Ελλάδα (RWE, Juwi) αλλά επίσης και στην ηλεκτροκίνηση ή τις καλωδιακές διασυνδέσεις (Siemens). Χαρακτηριστική η αναφορά του Πρωθυπουργού χθες κατά τις δηλώσεις με τον Γερμανό Καγκελάριο.

“Και βέβαια, να τονίσω τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα. Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση. Η Αστυπάλαια, για παράδειγμα, γίνεται από κοινού με σημαντική Γερμανική εταιρία, την Volkswagen, ένα νησί – πρότυπο της νέας εποχής. Αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα του εύρους των συνεργασιών που μπορούν να δρομολογηθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”

ανέφερε ο Πρωθυπουργός που μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον κ. Scholz για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς ανέφερε σε σχέση με τη συζήτηση για κοινές ενέργειες λύσης στην ΕΕ ότι:

“στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λεπτομερώς το ζήτημα και θεωρώ ότι λάβαμε πολύ έξυπνες, καλές αποφάσεις. Σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε την κοινή μας δύναμη για να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες που θα μπορούν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες, π.χ. σε σχέση με τις χωρητικότητες αποθήκευσης, ώστε να αποκτήσουμε από κοινού ένα κομμάτι. Και θέλουμε να συνεισφέρουμε, ώστε με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σχέση με την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών τιμών να απομακρύνουμε από την αγορά τις κερδοσκοπικές δυνάμεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό”

τόνισε και εστίασε στο θέμα των ΑΠΕ.

“Σημαντικό θα είναι, όταν θα κάνουμε αυτό και θα υποστηρίξουμε τους πολίτες μας, το να μην λησμονήσουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή θα είναι η βάση για το ασφαλές ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Χτίζουμε τις υποδομές. Και η Ελλάδα τα πηγαίνει στο θέμα αυτό εξαιρετικά. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι π.χ. οι εισαγωγές φυσικού αερίου, όμως αναπτύσσουμε και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”

ανέφερε ο κ. Σολτς που περιέγραψε και το πλαίσιο χρηματοδότησης για έργα ΑΠΕ, ενδεχομένως και κοινού ενδιαφέροντος.

“Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξετάσαμε και τα σημαντικά οικονομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με το πρόγραμμα REPowerEU. Πρόκειται για πολύ βοηθητικά προγράμματα, τα οποία ειδικά αυτήν την περίοδο είναι πολύ χρήσιμα και παρέχουν μεγάλα κεφάλαια για επενδύσεις στο μέλλον. Ο στόχος ακριβώς θα πρέπει να είναι το να γίνουμε ανεξάρτητοι από τις εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία, προκειμένου να μπορέσουμε να εγγυηθούμε μακροπρόθεσμα τις χαμηλές τιμές” ανέφερε ο κ. Σολτς που έθεσε και τα ζητήματα της ανάπτυξης σταθμών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και διασυνδέσεων.

“Είναι υποδειγματικό αυτό που κάνει η Ελλάδα με τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων εισαγωγής LNG και επίσης η προσπάθεια σύνδεσης με αγωγούς που μπορούν να προμηθεύσουν άλλες χώρες.

Αυτό πρέπει να το κάνουμε παντού στην Ευρώπη, να επεκτείνουμε την αμοιβαία διασύνδεσή μας και τις υποδομές μας, ώστε να μην εισέλθουμε σε κρίση όταν σε ένα σημείο προκύψει πρόβλημα. Η Γερμανία το κάνει αυτό και πήρε απόφαση για την κατασκευή τερματικών σταθμών στις ακτές της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας, όπου θα μπορεί να εισαχθεί LNG. Πρόκειται συγκεκριμένα για τέσσερα σημεία και θα προκύψουν 5 έως 6 εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης και ήδη το επόμενο έτος θα φτάνει σε μεγάλη ποσότητα φυσικό αέριο στη Γερμανία αλλά και στις αγορές της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης, διότι τη Γερμανία τη διατρέχουν υποδομές που δεν προορίζονται μόνο για την ίδια αλλά και για την παροχή αερίου σε πολλές άλλες χώρες” τόνισε ο κ. Σολτς

Συγχρόνως, λάβαμε πάρα πολλές αποφάσεις που έχουν μειώσει σημαντικά την ανάγκη για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό επετεύχθη με την επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, όχι για πάντα, αλλά για τα επόμενα δύο χρόνια. Υπήρχαν και τα αξιοποιήσαμε, ώστε να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.”

Παράλληλα ο κ. Σολτς έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης. “Είμαστε σε θέση για παράδειγμα να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, όταν τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή στην Ελβετία και την Αυστρία τα εργοστάσια που λειτουργούν με υδροηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της ξηρασίας.

Επομένως βοηθάμε και άλλους. Αυτό αφορά και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, έχουμε γεμίσει από κοινού. Σε αυτές υπάρχει και φυσικό αέριο που προορίζεται και για γειτονικές χώρες και αυτό επίσης είναι κάτι που ελήφθη υπόψη.”

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η μελέτη για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη. Συμφωνα με όσα μάλιστα ανέφερε πριν λίγες μέρες στην DW ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στελνοντας έν μηνυμα ¨”πράσινης ενεργειακής συνεργασίας”

“Μόνο το 2022 θα εγκαταστήσουμε στην Ελλάδα 2000 μεγαβάτ ΑΠΕ” ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας,τονίζοντας μάλιστα ότι ορισμένες μέρες του χρόνου η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο της απόλυτης κάλυψης των αναγκών της από «πράσινη ενέργεια». Για την ελληνική κυβέρνηση η ανάπτυξη όλου του φάσματος των ΑΠΕ (παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διασύνδεση με άλλες χώρες) αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός στην DW, απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα από εισαγωγέα σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.

“Η Ελλάδα μετατρέπεται στον βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατά συνέπεια και των Δυτικών Βαλκανίων. Διπλασιάζουμε επίσης τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες πχ με τη Βουλγαρία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο με τον νέο αγωγό και αυξάνουμε τις υποδομές για υποδοχή πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG”, ανέφερε στην DW. Mάλιστα κάνει λόγο για τριπλασιασμό ήδη των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία αλλά και για σχέδια εν εξελίξει με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Ιταλία.

Ελληνική «πράσινη» ενέργεια μέχρι τις βαυαρικές Άλπεις;

Την ώρα πάντως που η Γερμανία αναζητά επειγόντως νέους και ιδανικά «πράσινους» ενεργειακούς πόρους προκειμένου να επιταχύνει την -σχεδόν αποκλειστική για χρόνια- εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα έρχεται με μια πολύ απτή πρόταση αναφέρει η DW. Ένα προκαταρκτικό σχέδιο πλεύσης έχει μάλιστα παρουσιαστεί ήδη στον Πράσινο υπ. Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

“Η πρότασή μας είναι να κατασκευαστεί μια απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας που θα περνά από ενδιάμεσες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είτε και μέσω Αδριατικής. Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε 'πράσινη' ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην Αυστρία και κυρίως στη νότια Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές” εξηγεί στην DW ο Κώστας Σκρέκας.

Μάλιστα ενδιαφέρον έχει ότι η πρόταση αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί τρεις εναλλακτικές χερσαίες οδούς μέσω των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και μία υποθαλάσσια μέσω Αδριατικής. Η Γερμανία πάντως, όπως και η Αυστρία φαίνεται ότι ήδη εξετάζουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πρότασης. Ειδικά σε μια εποχή, κατά την οποία παλαιότερα ενεργειακά πρότζεκτ, όπως ο EastMed «δεν ακούγονται ιδιαίτερα πλέον στην Ευρώπη, πλην της Ιταλίας ενδεχομένως» αναφέρει ο Κώστας Σκρέκας.

Γεγονός είναι τέλος -και αυτό καταγράφεται όχι μόνο από την ελληνική αλλά και από την γερμανική πλευρά- ότι η αρνητική εικόνα της Ελλάδας έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να αλλάζει, σημειώνει η DW,. Η «έξωθεν καλή μαρτυρία» επίδοξων, ιδιωτών επενδυτών από τη Γερμανία και την Ευρώπη δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σχετικά άμεσα τον ρόλο ενός αξιόπιστου εμπορικού εταίρου για τη σταθερή και μακροπρόθεσμη ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης (πχ. Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Ρεβυθούσα, υποδομές LNG, επέκταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) στο μέλλον. Εν αναμονή έργων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας