Μενού Ροή
Energean: Παραχώρηση νέου block στην Αίγυπτο-Στόχος η παραγωγή 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου

Η ελληνική εταιρεία Energean ήταν ανάμεσα στις μεγάλες διεθνείς εταιρίες του χώρου που διεκδίκησαν περιοχές για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο διεθνή γύρο παραχωρήσεων του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek el Molla ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα αποτελέσματα του πρώτου διεθνούς ψηφιακού διαγωνισμού για την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου (E&P) στη Μεσόγειο, τη Δυτική Έρημο και τον Κόλπο του Σουέζ, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου του.

Η Αίγυπτος απένειμε τεμάχια εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις BP Plc, ENI, Apex International , Energean και United Energy όπως αναφέρει το Reuters.

Ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων είχε μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στην Energean παραχωρήθηκε νέο block, το οποίο είναι χερσαίο και βρίσκεται στη Δυτική Έρημο.

Το block που παραχωρήθηκε  στην Energean ανήκει σε περιοχή, η οποία δίνει το 34% της συνολικής παραγωγής υδρογονανθράκων της Αιγύπτου,  1,8 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως.

Είναι το East Bir El–Nus (block 8). Βρίσκεται σε απόσταση 340 χλμ. από τον Κάιρο και 110 χλμ. από τις ακτές της Μεσογείου. Καλύπτει πάνω από 1.600 τ.χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό πρόγραμμα της Energean προβλέπει νέες σεισμικές έρευνες 3D και 2D καθώς και τη διενέργεια 2-3 ερευνητικών γεωτρήσεων. Κατά την ίδια πληροφόρηση, ο στόχος είναι πετρελαϊκός και προσδιορίζεται σε περίπου 100 εκατ. βαρέλια.

Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν 100% ηλεκτρονικά και αφορούσαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο περιοχές που βρίσκονται στον Κόλπο του Σουέζ, τη Μεσόγειο και τη Δυτική Έρημο.

Αυτός είναι ο πρώτος ψηφιακός διαγωνισμός που πραγματοποιείται μέσω της Egypt Upstream Gateway (EUG). Συνολικά 24 τετράγωνα βγήκαν σε δημοπρασία μέσω μιας νέας ψηφιακής πύλης που ονομάζεται Egypt Upstream Gateway.

Οκτώ τετράγωνα συνολικής έκτασης περίπου 12.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων (δύο στη Μεσόγειο, τέσσερα στη Δυτική Έρημο και δύο στον Κόλπο του Σουέζ) απονεμήθηκαν στις Eni, BP, Apex International, Energean Egypt, Ina Nafta, Sipetrol , και United Energy, με ελάχιστο κόστος επένδυσης περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τις φάσεις εξερεύνησης. Αυτό είναι επιπλέον του μπόνους υπογραφής των 23,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, συνολικά στις νέες παραχωρήσεις που υπέγραψε η Αίγυπτος, αναμένεται να επενδυθούν περί τα 250 εκατ. δολάρια και να πραγματοποιηθούν πάνω από 30 ερευνητικές γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2021, η παραγωγή της Energean από τα κοιτάσματα του Abu Qir στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας ήταν της τάξης των 4,3 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και των 4.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα (συνολικά 30.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) την ημέρα. Η εταιρεία αυτήν την περίοδο προχωρεί και την ανάπτυξη των γειτονικών με το Abu Qir κοιτασμάτων North Idku και North El Amriya. Η παραγωγή από αυτά αναμένεται να ξεκινήσει στο 2ο εξάμηνο του 2022 και εκτιμάται ότι θα δίνει περί τα 2,2 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και περί τις 2.000 βαρέλια πετρελαίου (συνολικά 15.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) την ημέρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας