Μενού Ροή
Ενέργεια: Αισιοδοξία για "πράσινο φως" από την Κομισιόν στο νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Υπόψη της Κομισιόν έχει τεθεί ο σχεδιασμός για τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και όπως φαίνεται έχει βρεθεί η σχετική νομική φόρμουλα ώστε να μην «κτυπήσει» ο όλος σχεδιασμός στην κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις. Το  θέμα μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί και με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας μεταβατικός μηχανισμός που θα κατανέμει τις ενισχύσεις ενώ ο μόνιμος, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μπει σε λειτουργία σε δεύτερη φάση.

Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ και βέβαια αναμένεται έτσι να ένα σαφές δείγμα για το πόσο ανέβηκαν τα ενεργειακά τιμολόγια αλλά κι εν γένει οι τιμές.

Πάντως, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα δέσμη οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως είπε, χτες, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 την Ευαγγελία Μπαλτατζή και την εκπομπή “Ναι μεν αλλά” ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που σημείωσε ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένει να μετρήσει τις επιπτώσεις, τα πραγματικά δεδομένα από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην αγορά του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το πετρέλαιο επέστρεψε στα επίπεδα του 2019. Δεν είναι το πετρέλαιο το κύριο πρόβλημά μας. Είναι το φυσικό αέριο που αποτελεί σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειάς μας. Πριν από μια βδομάδα-δέκα ημέρες το φυσικό αέριο έφτασε στα 150-160 ευρώ στην Ολλανδία. Σήμερα έφτασε στα 70 ευρώ, το χαμηλότερο εδώ και δύο μήνες. Άρα τα μέτρα θα είναι αναλογικά της αύξησης στους λογαριασμούς.

Θα είναι μέτρα εκτεταμένα σε κοινωνία και οικονομία, θα μοιάζουν λίγο με αυτό που λέμε “μόνιμο μηχανισμό” και θα προσαρμόζονται στο ύψος των αυξήσεων. Θα πρέπει να προσαρμόζονται σε μια πολύ δύσκολα προβλέψιμη αγορά.

Τα μέτρα θα είναι χωριστά για νοικοκυριά και χωριστά για επιχειρήσεις. Εξαρτάται αν θα έχουν την άδεια της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ από το αν θα έχουν πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα ή θα είναι γενικής εφαρμογής.

«Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα κρατήσει ή θα αποκλιμακωθεί σε λίγες εβδομάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά», είπε παράλληλα ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χτες στην εκπομπή «Από τις 6».

Από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ξεκίνησε τις επιδοτήσεις ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης.

Βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά παραμένει 3-4 φορές επάνω η τιμή του φυσικού αερίου με 60 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ ήταν 100 πριν από ένα μήνα και στο 20, δηλαδή στο 1/3, στην αρχή του έτους.

«Αυτό είναι το πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα διατηρηθεί ή θα αποκλιμακωθεί» είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Είμαστε μικρή χώρα στην κατανάλωση φυσικού αερίου και καυσίμων. Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός επεκτείνεται η στήριξη από τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι για στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χτες οι τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν και πάλι ωθώντας αντίστοιχα και τις τιμές ρεύματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας