Μενού Ροή
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει σε πάνελ την 1η ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού των Δελφών, την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
Αδ. Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενέργεια»

"Πρέπει να πάμε όσο το δυνατό γρηγορότερα στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι σύμφυτο με την ευρωπαϊκή πολιτική και βάζει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα, ενώ είναι σύμφυτο και με τις αντικειμενικές δυνατότητες της χώρας μας που έχει αφθονία ηλιακού και αιολικού δυναμικού».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 1-2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση τη σημασία που έχει για τη χώρα η απόφαση της απολιγνιτοποίησης και της σύμπλευσης με τον πανευρωπαϊκό στόχο για τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2, τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην έκρηξη των τιμών ενέργειας, σημειώνοντας πως η επίσπευση των στόχων της Ε.Ε. για την Ενεργειακή Μετάβαση πιέζει το σύστημα, κάνει πιο πολύτιμο το φυσικό αέριο και μεγιστοποιεί τη δυνατότητα των παρόχων φυσικού αερίου να αυξάνουν τις τιμές.

Όσο αυξάνεται η παρουσία των ΑΠΕ στο μείγμα, τόσο θα μειώνονται οι τιμές και τόσο λιγότερο θα εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όλοι οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ, του νέου αναπτυξιακού νόμου και του νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων, περιστρέφονται γύρω από την πράσινη ενέργεια και σε αυτήν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα», είπε.

Κ. Σκρέκας: Σύντομα το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αφού αναφέρθηκε στην κρίση των τιμών, τονίζοντας ότι «είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις τιμές στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε, ανάλογα τα μέτρα», έκανε εκτενή αναφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για την μετάβασή της στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω απλοποίηση έργων ΑΠΕ, την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, καθώς και τις συνέργειες στην αγορά φυσικού αερίου, ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην ΝΑ Ευρώπη. Θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να συμβάλει καθοριστικά στο ευρωπαϊκό όραμα για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Κ. Παπαμαντέλλος (RWE): Η Ελλάδα έχει το γεωγραφικό και γεωφυσικό πλεονέκτημα

Στο ότι η Ελλάδα έχει το γεωγραφικό, κλιματικό και γεωφυσικό πλεονέκτημα αλλά και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «ανθίσουν» πράσινες επενδύσεις στις ΑΠΕ αναφέρθηκε ο Κώστας Παπαμαντέλλος, Global Heald of Energy Transition Investments στην RWE στο χθεσινό Reiventing Greece που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.

Ο ίδιος τόνισε πως για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για όλη τη γκάμα των ΑΠΕ, αλλά και το υδρογόνο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αποθήκευση ενέργειας κ.λπ. Για το υδρογόνο επισήμανε πως είναι ένας τομέας που χρειάζεται μεγαλύτερη ρύθμιση στην Ελλάδα, καθώς είναι σημαντικό για την πράσινη μετάβαση που συντελείται.

Επίσης αναφέρθηκε στην αξία των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας, σημειώνοντας πως «μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια όταν είναι ακριβή και να τη διοχετεύσουμε όταν είναι φθηνή», ενώ επεσήμανε πως «υπάρχουν εταιρείες που κρύβουν μεγάλη αξία. Για παράδειγμα επενδύσαμε στην αποθήκευση ενέργειας σε μια εταιρεία στη Βόρεια Αμερική και σήμερα είναι εισηγμένη», τόνισε.

Το στέλεχος της RWE αναφέρθηκε επίσης και στο αναγκαίο «πάντρεμα» της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και τη συνεργασία των δύο κλάδων. Τόνισε πως οι εταιρείες λογισμικού διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς πίσω από κάθε εξειδικευμένο ενεργειακό έργο, υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι που οριοθετούν τη λειτουργία του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας