Μενού Ροή
Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση - Όλες οι πληροφορίες

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα «τρέξει» το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο προγράμματα που θα βγουν στον αέρα εντός της Άνοιξης. Ένα για επιχειρήσεις και ένα για νοικοκυριά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζεται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.

Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Δύο προγράμματα

Σύμφωνα με πληφοροίες, η κυβέρνηση θα δώσει «ζεστό χρήμα» ως άμεση επιδότηση (όχι π.χ. συμψηφισμούς με φόρους κ.λπ.) για αγορά ηλεκτρικών συσκευών συγκεκριμένων προδιαγραφών κατανάλωσης, προς αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και με προυπόθεση την απόσυρση της παλιάς συσκευής..

Στόχος είναι πριν το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικα μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% - 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Στην Κύπρο

Αντίστοιχο πρόγραμμα εξήγγειλε προ λίγων ημερών και η Κύπρος, με επιδότηση έως και 600 ευρώ ανά συσκευή.

Εκεί όμως η επιδότηση θα ισχύσει στοχευμένα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, μόνον για ευάλωτα νοικοκυριά.

Το ελληνικό «μοντέλο» επιδότησης θα καλύπτει έτσι ένα μέρος της αγοράς ως voucher, αλλά θα αποτελεί απλώς ένα πρώτο κίνητρο για να προβεί κάποιος στην αντικατάσταση του παλαιού μηχανήματος.

Αναμένεται ότι και οι εταιρίες ηλεκτρονικών συσκευών θα σπεύσουν να «επιδοτήσουν» μαζικά την πώληση νέων μοντέλων τους, ενώ και οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν λόγους να βάλουν το χέρι στην τσέπη («αδειάζοντας» εν μέρει και τις «φουσκωμένες» καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες) για να πετύχουν εξοικονόμηση λογαριασμών και απόσβεση της αγοράς μέσα σε λίγους μήνες από την αγορά του.

Στην περίπτωση της Κύπρου πάντως το πρόγραμμα ανέρχεται σε δαπάνη 5 εκατομμυρίων ευρώ (ενώ στην Ελλάδα θα είναι πολλαπλάσια λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων) και αφορά σε επιδότηση έως 5 συσκευών ανά ευάλωτο νοικοκυριό, δηλαδή:

  • έως 3 κλιματιστικά με επιδότηση 300-500 ευρώ ανάλογα με τα BTU
  • 1 πλυντήριο με επιδότηση 300-400 ευρώ ανάλογα με το βάρος πλύση
  • 1 ψυγείο/καταψύκτη με επιδότηση 400-600 ευρώ ανάλογα με τα λίτρα της χωρητικότητός του.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας