Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Δυτική Μακεδονία: Ο Πρωθυπουργός στις λιγνιτικές περιοχές – Ενεργοποιείται ο Αναπτυξιακός για το καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ)

Δυτική Μακεδονία Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, και πιο συγκεκριμένα γύρω στις 7 του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί στην Κοζάνη στη Δυτική Μακεδονία  για να έχει κι από κοντά την εικόνα για την πορεία του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην περιοχή αλλά και να ανακοινώσει σημαντικά νέα.

Επίσης τις επόμενες αναμένεται ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου για τις περιοχές που εμπίπτουν στο ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), οι οποίες έχουν επιλεγεί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και όπου δυνατότητα επιχορήγησης έχουν και τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου (νόμος 4887/2022).

Να σημειωθεί ότι το καθεστώς ΔΑΜ θα προκηρυχθεί σε συνδυασμό με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΑΜ του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,63 δισ. ευρώ.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΔΑΜ στη Δυτική Μακεδονία

Ήδη, πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε το σχετικό στίγμα κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης ενημέρωσης που έγινε την Πέμπτη (16/1) στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΔΑΜ στη Δυτική Μακεδονία.

“Οι επόμενες σημαντικές δράσεις που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2023 αφορούν στον Κόμβο Υδρογόνου (Η2) στο Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και στην ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του ειδικού Καθεστώτος ΔΑΜ στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου” σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης και προσέθεσε:

“Παρουσιάσαμε σήμερα στην Κοζάνη σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης το πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΔΑΜ στη Δυτική Μακεδονία” ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως είπε “το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ύψους περίπου 1,63 δις ευρώ, προχωρά μέχρι σήμερα απρόσκοπτα και ο σχεδιασμός του έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Ήταν το πρώτο που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούνιο του 2022”

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ., στο Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών ανέφερε ότι “μόλις 4 μήνες μετά την έγκριση του ενεργοποιήθηκαν οι πόροι του και προβλέφθηκαν 11 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 161,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, έξι μήνες μετά έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες 8 προσκλήσεις ενώ προσεχώς αναμένεται να εκδοθούν άλλες 3.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την Δημιουργία Θερμοκοιτίδων και Εκκολαπτηρίων, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού στήριξης της Επιχειρηματικότητας, την τεχνική βοήθεια σε όσους φορείς την χρειάζονται, την δημιουργία προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση ανέργων της περιοχής κ. ά.

“Πέρα από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Προγράμματος ΔΑΜ μάλιστα η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας επεκτείνεται και στο Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης που τρέχει μέσω του Πράσινου Ταμείου αλλά και στην ενεργοποίηση του πρώτου επενδυτικού σχεδίου της χώρας μας στο πλαίσιο του Πυλώνα 3 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ύψους περίπου 80 εκ. ευρώ” ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης και τόνισε:

“Η κυβέρνησή μας προχωρά σε πολλές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να καταφέρει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να βαδίσει προς ένα πράσινο, καθαρό και βιώσιμο μέλλον”.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Carsten Rasmussen , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης και φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

του Ειδικού Συνεργάτη Σε οριστικό ναυάγιο οδεύει, όπως όλα δείχνουν, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της υπόγειας...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χθες ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης με αφορμή την παρουσίαση -σε ειδική εκδήλωση-της μελέτης της Eurelectric (του...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Μέχρι την 1η Ιουνίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν στον ΔΕΣΦΑ μη δεσμευτικά αιτήματα για την κατανομή μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβληματίζει η εικόνα της μετοχής της Motor Oil κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς ξεκίνησε το μήνα από ιστορικά υψηλά και τον… κλείνει σε...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE