Μενού Ροή
Γιατί το φτηνότερο ενεργειακό μίγμα απειλεί την τηλεθέρμανση των λιγνιτικών περιοχών

Μια δύσκολη εξίσωση καλούνται να φέρουν σε πέρας οι αρμόδιες αρχές του Κράτους στις λιγνιτικές περιοχές. Η υπόσχεση για διατήρηση της τηλεθέρμανσης από τις υπάρχουσες μονάδες λιγνίτη τουλάχιστον έως το 2023, προσκρούει στο κόστος παραγωγής του ρεύματος από τις συγκεκριμένες μονάδες, οι οποίες από την ίδια την ΔΕΗ έχουν χαρακτηριστεί ως εφεδρείες του συστήματος.

Αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες που επιχειρείται η αποκλιμάκωση των τιμών, σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων να έχει σχεδόν μηδενίσει, απειλώντας την τηλεθέρμανση περιοχών όπως η Κοζάνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα, ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου δεν χρειάστηκε να εισέλθει στο σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις ώστε να μπει στο σύστημα εκτός από τη μονάδα 4 και η 3, προκειμένου να μην χρειαστεί να δουλέψουν στο φουλ οι λέβητες πετρελαίου της ΔΕΥΑΚ.

Έρχεται κακοκαιρία

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης με την αγωνία για τις τοπικές κοινωνίες να αυξάνει όσο πλησιάζει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα κάνει την εμφανισή του από το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η συμμετοχή του λιγνίτη με το ζόρι ξεπέρασε κάποιες φορές το 3-4% στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, με τις ΑΠΕ να τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες καταλαμβάνοντας περίπου το 40% του μείγματος.

Μεγάλο μερίδιο κατέλαβε και το φυσικό αέριο, μετά την αισθητή πτώση των τιμών το τελευταίο διάστημα, ενώ είναι προφανές πως οι ΑΠΕ κέρδισαν στην κούρσα λόγω των καιρικών συνθηκών, της χαμηλής τιμής τους αλλά φυσικά και του γεγονότος τη μη δυνατότητας αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν.

Για τις λιγνιτικές περιοχές πλέον το ερώτημα είναι πως θα λειτουργεί η Τηλεθέρμανση, όταν ξεκάθαρα υπάρχουν 4 και πλέον γεμάτοι δύσκολοι μήνες, ενώ φυσικά προβληματισμός επικρατεί για τις δεσμεύσεις που έχει πάρει το τοπικό πολιτικό προσωπικό για την πλήρη διασφάλιση λειτουργίας των μονάδων ειδικά για την Τηλεθέρμανση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας