Μενού Ροή
Η ανάγκη απεξάρτησης από την Ρωσία στρέφει πολλές χώρες ξανά στον ακριβό λιγνίτη

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2030, οδηγεί πολλές χώρες στην απόφαση να επιβραδύνουν την διαδικασία κλεισίματος των ηλεκτροπαραγωγικών τους μονάδων άνθρακα.

Ήδη Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχία και Σλοβενία, έχουν ανακοινώσει ανάλογα σχέδια, παρά το γεγονός ότι περισσότερος άνθρακας μεταφράζεται σε υψηλότερο κόστος εκπομπών CO2 και αύξηση των τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ημερομηνία κλεισίματος των μονάδων λιγνίτη πρέπει να μετατεθεί για το 2027.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει ότι θα απαιτούσε να επιστρέψουμε στον άνθρακα σε προσωρινή βάση.

Δύο αντίθετες προτεραιότητες

Εάν η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και η βιομηχανία επενδύσουν σε ορυκτά καύσιμα για να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα και η ενεργειακή μετάβαση θα καθυστερήσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι θα επιταχύνει επίσης τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να δώσει προτεραιότητα στο LNG και τον άνθρακα ταυτόχρονα με την πράσινη ενέργεια.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιθανό να επιδεινώσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, καταβροχθίζοντας το δυναμικό ενεργειακών επενδύσεων.

Στην Γερμανία

Οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να επανασυνδέσουν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τους κλειστούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με καύση άνθρακα, να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τους αποθεματικούς και να καθυστερήσουν τον προγραμματισμένο παροπλισμό ορισμένων εγκαταστάσεων. Η Handelsblatt ανέφερε ότι η συνολική ισχύς θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8 GW σε 34 GW μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει εξ ολοκλήρου τα ορυκτά καύσιμα στον ενεργειακό τομέα έως το 2035

Το πρόβλημα για την Γερμανία είναι ότι λίγο λιγότερο από το ήμισυ του άνθρακα της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή τα εργοστάσια άνθρακα της Γερμανίας λειτουργούν κυρίως με εγχώριο λιγνίτη.

Στη συμφωνία συνασπισμού του περασμένου έτους, τα κόμματα που απαρτίζουν την τρέχουσα κυβέρνηση υποσχέθηκαν να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα έως το 203ο. Πρόσφατα, υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ότι θα εργαστεί για την πλήρη απαλλαγή της ενεργειακής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2035, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο «πολύ πριν το 2040».

Σλοβενία - Τσεχία

Η Σλοβενία ​​και η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι και οι δύο θα τερματίσουν τη χρήση άνθρακα έως το 2033.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο άνθρακας θα χρησιμοποιηθεί μετά από το 2033 μόνο στην Πολωνία, την Τουρκία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο .

Ρουμανία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών της Ρουμανίας Barna Tánczos δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του θα επανεκκινήσει προσωρινά τους αδρανείς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, επικαλούμενος μια ανωτέρα βία και τα σχέδια για μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους, πρέπει να τεθούν στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε.

Η Ρουμανία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2032.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έμαθαν ότι το εργοστάσιο άνθρακα της Μίντιας, το οποίο έκλεισε πέρυσι, θα ξαναλειτουργήσει.

Η προβληματική εταιρεία εκμετάλλευσης σταθμού άνθρακα Complexul Energetic Oltenia θα αυξήσει την ισχύ κατά 300 MW τον Μάιο, αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Βιργίλιος Ποπέσκου.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την αρχική ενίσχυση αναδιάρθρωσης ύψους 848,6 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία μετά από χρόνια διαφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη νομιμότητα του πακέτου στήριξης.

Η Ιταλία

Η Ιταλία επίσης δεν αποκλείει να αυξήσει τη χρησιμοποίηση της ισχύος του άνθρακα.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι δήλωσε ότι οι δύο ενεργοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με καύση άνθρακα στη χώρα θα «φτάσουν προσωρινά σε πλήρη ισχύ». Τόνισε ότι η επαναφορά των κλειστών εγκαταστάσεων, που πρότεινε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, θα ήταν πολύ δαπανηρή.

Στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει λιγνίτη για να καλύψει το έλλειμμα από μια σειρά διακοπών και καθυστερήσεων στα ανθρακωρυχεία.

Η Βόρεια Μακεδονία κήρυξε κατάσταση ενεργειακής κρίσης πέρυσι και στράφηκε στις εισαγωγές άνθρακα για να αυξήσει την αξιοποίηση της παραγωγικής της ικανότητας. Η χώρα πρόσφατα απώθησε την ημερομηνία σταδιακής κατάργησης του άνθρακα κατά τρία χρόνια έως το 2030.

Το Κοσσυφοπέδιο παράγει το επιβλητικό 94,8% της ηλεκτρικής του ενέργειας από άνθρακα. Και οι δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα είναι παλιοί και αντιμετωπίζουν συχνές διακοπές λειτουργίας, και η κυβέρνηση άφησε τα σχέδια για την ανακατασκευή τους στο παιχνίδι.

Το Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ψήφισε υπέρ της παράτασης της λειτουργίας μιας μονάδας η καθεμία στα κρατικά εργοστάσια άνθρακα της Elektroprivreda BiH της Tuzla και του Kakanj. Ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στα τέλη του επόμενου έτους. Η εταιρεία επίσης δεν εγκαταλείπει την κατασκευή του εργοστασίου Tuzla 7.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας