Μενού Ροή
Η ενεργειακή κρίση προκαλεί πονοκέφαλο για τη μετάβαση των περιοχών άνθρακα

Η προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτροχιάσει τα σχέδια των μελών της ένωσης για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Τώρα, ορισμένες περιοχές της ΕΕ που σχεδιάζουν την έξοδο από τον άνθρακα βλέπουν μια αύξηση της παραγωγής και της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ως απάντηση στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ΕΕ δημιούργησε ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) για τη δημοσιονομική περίοδο 2021-2027 για να βοηθήσει πρωτίστως τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα να μεταβούν σε καθαρή ενέργεια και εναλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι περιφέρειες άνθρακα πρέπει να δεσμευτούν σε έναν οδικό χάρτη που καθορίζει τη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030 το αργότερο σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Εδαφικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΜ).

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει καταλήξει σε τελική συμφωνία μόνο με την Ελλάδα και τη Γερμανία σχετικά με τα σχέδια των περιφερειών τους, αλλά, σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, «σχεδόν όλα» τα άλλα κράτη μέλη έχουν μοιραστεί μαζί τους τουλάχιστον ανεπίσημα προσχέδια.

Ωστόσο, η προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει αφήσει πολλές χώρες να αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές βραχυπρόθεσμες λύσεις.

«Όταν συστάθηκε το ΤΔΜ, δεν υπήρχε ιδέα για τη ρωσική εισβολή», δήλωσε στη EURACTIV η Lilo Bärbel Rösch, συν-συγγραφέας μιας έκθεσης που ανατέθηκε από μια ΜΚΟ της Γκεν για τις ΚΟΕ.

«Ήταν μια εξαιρετική γεωπολιτική ανατροπή», πρόσθεσε η Rösch.

Ως απάντηση στην κρίση, ορισμένες χώρες επέλεξαν να επιστρέψουν στον άνθρακα για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα η Ολλανδία ανακοίνωσαν σχέδια για τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής τους με καύση άνθρακα σε υψηλότερη δυναμικότητα για να μειώσουν την κατανάλωση ορυκτού αερίου. Πριν από αυτό, οι σταθμοί αυτοί μπορούσαν να λειτουργούν μόνο στο 35% της δυναμικότητας.

Ωστόσο, το βασικό έγγραφο-πλαίσιο για τις διαρθρωτικές επενδύσεις της ΕΕ στην Ολλανδία για τα επόμενα επτά χρόνια που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση υποσχέθηκε στις ολλανδικές περιφέρειες «με μεγάλες βιομηχανικές συστάδες έντασης εκπομπών» 623 εκατ. ευρώ από το ΤΔΜ για να βοηθήσει στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που αύξησε πρόσφατα την εξάρτησή της από τον άνθρακα.

Η Πολωνία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος χρηματοδότησης από το ΤΔΜ με 3,5 δισ. ευρώ που της έχουν διατεθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και έχει δει την εξάρτησή της να αυξάνεται από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση.

Η Πολωνία καταναλώνει σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα στην ΕΕ, 46,74 τόνους. Κατά τους πρώτους μήνες του 2022, είδε την εξόρυξη άνθρακα να αυξάνεται σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών.

Μόνο τον Μάρτιο εξορύχθηκαν 5,483 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2018.

Στη γειτονική Τσεχία, οι εταιρείες άνθρακα που σχεδίαζαν να περιορίσουν την εξόρυξη κατέληξαν να την επεκτείνουν.

Η τσεχική εταιρεία άνθρακα Sokolovská uhelná προσέλαβε δεκάδες «παλιούς-νέους» υπαλλήλους – οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν απολυθεί πριν από δύο χρόνια. Η εταιρεία δικαιολόγησε την επέκταση με την ανάγκη να εξασφαλίσει αρκετό άνθρακα για τη χειμερινή περίοδο, ανέφερε η τηλεόραση Czecz.

Στη Γερμανία, επίσης, ο διαχειριστής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα RWE στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ένα κρατίδιο που καλύπτεται από TJTPs που έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή, σταμάτησε την πρόωρη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων του και αναζητά πρόσθετο προσωπικό.

Συνολικά, είναι πιθανό να προσληφθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι για να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Πίσω στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι ορισμένες περιοχές και κράτη μέλη που παράγουν άνθρακα σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση του ορυκτού καυσίμου.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης της EURACTIV, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε ότι επί του παρόντος «αναλύει προσεκτικά τις πρόσφατες ανακοινώσεις και την κλίμακα και τη διάρκεια της προβλεπόμενης χρήσης άνθρακα».

Ενώ το νέο σχέδιο της ΕΕ για τη μετάβαση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα προβλέπει ότι ορισμένες υφιστάμενες δυνατότητες άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν «περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν βραχυπρόθεσμα», οι χώρες της ΕΕ παραμένουν νομικά δεσμευμένες να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Ωστόσο, «οποιαδήποτε προσωρινή εκτεταμένη χρήση άνθρακα με τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της στις εκπομπές θα πρέπει να εξισορροπηθεί από μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τώρα έως το 2030», δήλωσε η Επιτροπή.

Ερωτηθείσα εάν είναι διατεθειμένη να αναστείλει τη χρηματοδότηση των περιφερειών του ΤΔΜ που υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι οποιαδήποτε «σοβαρή ανεπάρκεια» σε σχέση με τους προηγουμένως συμφωνηθέντες στόχους ή τη νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή ή ανάκληση, «οι οποίες εφαρμόζονται ιδίως σε περίπτωση παράτυπων δαπανών».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι συνιστά «σοβαρή ανεπάρκεια».

«Υπάρχει μια αίσθηση επιείκειας λόγω του πολέμου», δήλωσε η Rösch.

Ο Τσέχος υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης Ivan Bartoš, η χώρα του οποίου ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου, παραδέχτηκε ότι ορισμένες περιφέρειες «πιθανόν» δεν χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση «με τον τρόπο που πρέπει και είναι ένα χάος».

Ωστόσο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, «η δομή των έργων στο πλαίσιο των Ταμείων Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να αλλάξει», καθώς «η παιδική χαρά έχει αλλάξει», δήλωσε στη EURACTIV.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η βραχυπρόθεσμη επαναλειτουργία των ανθρακικών μονάδων θα πρέπει να συμβεί μόνο ως απόλυτη έσχατη λύση όταν είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής της απαιτούμενης ενέργειας, δήλωσε ο Jens Hunsbeth Schreuder, υπεύθυνος πολιτικής που καλύπτει τη δίκαιη μετάβαση για τη ΜΚΟ CEE Bankwatch.

«Οι εναλλακτικές λύσεις είναι συχνά φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές από την επαναλειτουργία υποδομών άνθρακα, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επαγρυπνεί σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας