Μενού Ροή
Καθαρή ενεργειακή μετάβαση για να εξελιχθεί η Κως σε "πράσινο νησί"

Την καθαρή ενεργειακή μετάβαση του νησιού της Κω σχεδιάζει ο δήμος της Κω που ήδη κινείται δραστήρια στην κατεύθυνση αυτή ευελπιστώντας ότι θα υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα για την παρουσίαση του Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης της Κω με την συμμετοχή του δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά και εκπροσώπων από την Γραμματεία Καθαρής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Ο δήμος Κω, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικηταράς, εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «CLEAN ENERGY FOR EU ISLANDS», το οποίο αφορά στο σχεδιασμό του νησιού για την επίτευξη του στόχου καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

«Το προαναφερόμενο πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία για την Κω, ώστε να σχεδιάσει τρόπους ενεργειακής αυτονομίας και την εξέλιξη της σε “πράσινο” προορισμό, με παράλληλο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κατοίκων και επισκεπτών» επισημαίνει ο δήμαρχος Κω.

«Το Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης αφορά όλη την έκταση του νησιού και συνδυάζει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στο ενεργειακό αντίκτυπο, τόσο σε υφιστάμενα όσο και σε μελλοντικά έργα. Με διαμορφωμένη στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Κω και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η ειδική συνεργάτης του δημάρχου Κω Δέσποινα Σαπουλίδου μηχανικός χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης και μέλος της ομάδας εργασίας του προγράμματος.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία για την Κω την ένταξή της στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γραμματείας Καθαρής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι «μέσω της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης η Κως μπορεί να πετύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, να καταστεί “πράσινο νησί” και να μπορέσει να αναπτυχθεί τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, έχοντας πλήρη διαμορφωμένη στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος».

Παράλληλα ο δήμαρχος Κω συμπλήρωσε ότι:

«Στα πλαίσια ανάπτυξης του ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης για την Κω μέσω του παρόντος προγράμματος, αναμένονται και επιθυμούμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

· Δημιουργία ενεργειακής στρατηγικής

· Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μέσω της μετατροπής του σε "πράσινο νησί" με παράλληλη προάσπιση του περιβάλλοντος

· Αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, πέραν του τουρισμού

· Μελέτη και κατασκευή νέων έργων που θα σχετίζονται με την ενέργεια

· Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

· Ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών γύρω από περιβαλλοντικά θέματα

· Σταθεροποίηση των δικτύων ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και internet

· Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

· Εξασφάλιση πολυκλαδικότητας οικονομίας (ουσιαστικά, το νησί δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό ο οποίος δύναται να πληγεί εύκολα π.χ.: σεισμός, μεταναστευτικές ροές, πανδημία κλπ)

· Ανάδειξη του νησιού τόσο σε eυρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο

· Εξασφάλιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Κω, αποκτώντας έναν έλεγχο για τις τοπικές πηγές εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας

· Μείωση και σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της Κω από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών) αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικά και άλλες βιώσιμες πηγές ενέργειας

· Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της Κω

· Παροχή ενέργειας χαμηλού κόστους σε όλες τις επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθεί απασχόληση στο νησί.

· Διευκόλυνση και τουλάχιστον μερική πρωτοβουλία και έργα έρευνας και ανάπτυξης σε βιώσιμη ενέργεια.

· Δυνατότητα εφαρμογής σχεδίου ενεργειακής μετάβασης Κω και σε άλλα νησιά, όμοιων χαρακτηριστικών

Όσα προαναφέρθηκαν, αποτελούν κομβικά σημεία στο όραμα που έχουμε για το νησί μας και στην εξέλιξη που επιθυμούμε αυτό να έχει κοινωνικά, οικονομικά και γενικότερα σε όλους τους τομείς. Η δημιουργία του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης δύναται να αποτελέσει επιπλέον αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης και να προσελκύσει Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, δημιουργώντας ένα “ενεργειακό νησιωτικό πρότυπο” για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας