Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Με αξιόλογη συμμετοχή η Ημερίδα του Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων για την ενεργειακή μετάβαση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης, που διοργάνωσε το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ) με τίτλο: «Οι δράσεις του ΕΚΙ στην Ενεργειακή Μετάβαση» την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Τελετών «Καυταντζόγλου», στο ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων, στην Αθήνα.

Κόσμος από το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα, στελέχη τραπεζών και μεγάλων συμβούλων, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων καθώς και της ερευνητικής κοινότητας συμμετείχαν στην ημερίδα και στα πάνελ των ομιλητών κατά τις τρεις συνεδρίες παρουσιάσεων καθώς και τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που ακολούθησε.

Το μήνυμα ήταν σαφές: Στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθίσταται έκδηλη η αναγκαιότητα για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες με την εισαγωγή της καινοτομίας και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας. Το ΕΚΙ, ως το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων της χώρας με ενεργειακή εξειδίκευση, που ιδρύθηκε ως συνεργατικός σχηματισμός με πρωτοβουλία του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ και τη συμμετοχή των ΜΟΤΟΡΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΝΑΟΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ, HYDRUS ENGINEERING, ΟΑΣΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και e-TRIKALA, μπορεί να υποστηρίξει και να εγγυηθεί την τεχνική επάρκεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και την ανάδειξη νέων, μοχλεύοντας καινοτόμες ιδέες και τεχνολογικά μέσα από τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και εκπαιδεύοντας στοχευμένα τους επιχειρηματικούς φορείς.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής και στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Η πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης αφορούσε στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και τον λόγο πήραν ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, η σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δρ. Νεκταρία Καρακατσάνη και ο διευθυντής Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ, Δρ Διονύσης Παπαχρήστου, ενώ ακολούθησε μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση για το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη χώρα μας. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χάρης Φλουδόπουλος.

Κατά τις επόμενες δύο συνεδρίες παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες δράσης του ΕΚΙ από τον διαχειριστή της εταιρείας, Δρ Στέλιο Μπίκο, εισάγοντας έτσι τις οκτώ πρώτες μελέτες, που εκπονεί το Κέντρο για φλέγοντα τεχνολογικά ζητήματα στην αγορά της ενέργειας, όπως η παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για τις μεταφορές, η ενεργειακή εξοικονόμηση, οι έξυπνες πόλεις, τα εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία, τα πλωτά αιολικά πάρκα, η εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αερίου, η αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας σε μπαταρίες και υδρογόνο και η αξιοποίηση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού σε νέες χρήσεις.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, κατά την οποία εταίροι του ΕΚΙ και εκπρόσωποι της αγοράς και της πολιτείας αντάλλαξαν απόψεις για τις τάσεις στις καινοτόμες τεχνολογίες και στην έρευνα που απαιτείται για την αξιοποίησή τους.

Από την ημερίδα, προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως η μεγάλη ευκαιρία να συνεισφέρει σημαντικά η ελληνική εφευρετικότητα και βιομηχανία στην ενεργειακή μετάβαση, η ανάγκη για έγκυρη επιμόρφωση των φοιτητών στα τρέχοντα θέματα ενέργειας και των καινοτόμων λύσεων γι’ αυτά και τέλος η χρηματοδοτική ευκαιρία προς τολμηρούς ερευνητές-επιχειρηματίες για την εκμετάλλευση των καινοτόμων ιδεών τους.

Η Ημερίδα της 10ης Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς δράσεων εξωστρέφειας, που πρόκειται να διοργανωθούν από το Ενεργειακό Κέντρο  Ικανοτήτων κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

O παγκόσμιος πετρελαϊκός κολοσσός BP προτρέπει περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου για αποτροπή εκτόξευση τιμών, ενώ την ίδια ώρα να επιταχυνθεί η...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέχρι και πριν από λίγο καιρό οι πιο πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της επίτευξης των κλιματικών...

BALKAN DESK

Μέχρι το 2030 12 χιλιάδες άτομα περίπου πρέπει να ανακατευθυνθούν σε νέες θέσεις εργασίας λόγω της μείωσης της ζήτησης άνθρακα από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς....

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

“Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Ο χρόνος είναι πολυτέλεια, και χρειάζεται όλοι να δράσουμε με πρωτοβουλίες, πιο γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE