Μενού Ροή
Πάνω από 6 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολεία

Το «πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων στους δήμους Φυλής, Αγ. Βαρβάρας και Καισαριανής, αρμοδιότητας των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ ΑΕ), προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, δοθηκε με την υπογραφή των πράξεων ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική "2014-2020" από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Παρόντες στις υπογραφές, στα γραφεία της Περιφέρειας, ήταν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΥπ Α.Ε Τ. Κατσίπος και Θ. Γιάνναρης, οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Φυλής Χ. Παππούς και Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος. Επίσης παρόντε ήταν, ο γενικός διευθυντής της ΚΤΥΠ ΑΕ Θ. Κυριαζόπουλος και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Ειδικότερα τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης αφορούν:

* Στο 1ο Δ.Σ και 1ο ΝΓ Ζεφυρίου, στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ζεφυρίου, στο 4ο ΔΣ, το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο 'Ανω Λιοσίων, στο ΔΣ Φυλής και στο Γυμνάσιο Φυλής

* Στο 1ο Λύκειο, στο 2ο και στο 3ο Γυμνάσιο, καθώς και στο 8ο Δημοτικό Αγ. Βαρβάρας

* Στο 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αφού υπογράμμισε πως αυτά τα σημαντικά έργα για τους μαθητές της Αττικής είναι αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης με την ΚΤΥΠ ΑΕ και κυρίως με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, επεσήμανε: «Αξιοποιούμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και σε συνεργασία με δημάρχους, ιδιαίτερα ευαίσθητους σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως οι παριστάμενοι σήμερα, τους οποίους και θέλω να συγχαρώ θερμά, υλοποιούμε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε δημόσια κτίρια, με σημαντική ωφέλεια, τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον. Μας ενδιαφέρει να υλοποιούμε έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παράλληλα να προσφέρουμε στα παιδιά της Αττικής καλύτερα και ασφαλέστερα σχολεία. Σε αυτή μας την προσπάθεια, το ΠΕΠ Αττικής έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανακαίνιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των κτιριακών σχολικών υποδομών της Αττικής. Και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη από τις 45 ενταγμένες δράσεις σχολικών έργων και μελετών που χρηματοδοτούνται με περισσότερα από 77 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και δικαιούχο τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, καθώς επίσης και από τα 15 εκ. ευρώ που έχουν δοθεί για τον εξοπλισμό προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος, Θ. Γιάνναρης, κάνοντας αναφορά στην άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον υπουργό Κ. Καραμανλή, επισήμανε τα εξής: «Εκτός από το μεγαλόπνοο πρόγραμμα που υλοποιούμε και περιλαμβάνει την κατασκευή δεκάδων νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων σε όλη την Αττική, αναβαθμίζουμε ενεργειακά τις υφιστάμενες σχολικές μονάδες σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας, με ένταξη για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Αττική 2014-2020'». Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, επιτυγχάνεται μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με παράλληλη μείωση των δαπανών λειτουργίας, καθώς και αλλαγή της εικόνας των σχολικών κτιρίων, ενισχύοντας έτσι το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Στο ίδιο κλίμα, ο προέδρος της ΚτΥπ Α.Ε, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 2 χρόνια, η 'Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.', υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, έχει αναπτύξει μία διαρκή και παραγωγική συνεργασία με την Περιφέρειά σας και την Διαχειριστική σας Αρχή, η οποία επιφέρει ορατά αποτελέσματα στο σύνολο των δήμων της Αττικής και αποτελεί οδηγό για παρόμοιες συνεργασίες σε όλη τη χώρα.

Σήμερα εντάσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα 'Αττική 2014-2020. Δεκατέσσερα σχολεία αναβαθμίζονται, όχι μόνο ενεργειακά, αλλά και αισθητικά, ενώ ταυτόχρονα οι δήμοι εξοικονομούν κρίσιμους πόρους για άλλες δράσεις. Το διάστημα 2023-2024, περισσότερα από 30 νέα εργοτάξια στην Αττική θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, με την χρηματοδότησή σας και την άοκνη προσπάθεια των Μηχανικών και του προσωπικού της ΚτΥπ Α.Ε».

Απο την πλευρά τους, οι δήμαρχοι τόνισαν τη σημασία των έργων, τόσο στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης, όσο και της αισθητικής αναβάθμισης των σχολείων. Ειδικότερα ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, χαρακτήρισε το έργο που γίνεται «σπουδαίο», επισημαίνοντας πως υλοποιούνται «πολιτικές που δεν έχουν προτεραιότητα το φαίνεσθαι, αλλά την ουσία». Παράλληλα εστίασε στο γεγονός, ότι με τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνεται ένα καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας. Ο δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς, επεσήμανε πως μετά τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που έγιναν στο δημαρχείο της πόλης, τα ανάλογα έργα σε σχολεία αποτελουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην πόλη.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος, παρατήρησε πως «τα σχολικά κτίρια είναι παλιά γι΄αυτό και είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία».

Τελος οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Δημόπουλος και Α. Λεωτσάκος, σημείωσαν πώς αυτά τα έργα με το «ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», γίνονται στο πλαίσιο του οράματος της Περιφέρειας να γίνει η Αττική, μία «πράσινη Περιφέρεια-Πρότυπο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας