Τον προβληματισμό που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα στάδια λειτουργίας της υπό κατασκευή μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ στην Κοζάνη, εξωτερίκευσε ο πρωθυπουργός.
Κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε ότι δεν έχει αποφασιστεί ούτε πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη η “Πτολεμαΐδα 5”, ούτε το αν και πότε πρέπει να μετατραπεί σε μια μονάδα φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, έχει ανακοινώσει την διαφοροποίηση του αρχικού προγραμματισμού λειτουργίας του έργου. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωσή του εντός του 2022 θα λειτουργεί με λιγνίτη και από το 2025 έως το 2028 που είναι προγραμματισμένο να κλείσει με φυσικό αέριο.
Πλέον το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πιθανό να αλλάξει εκ νέου και ως καύσιμο το φυσικό αέριο να έρθει νωρίτερα, πριν το 2025. Η τάση αυτή ενισχύεται και από τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δυνατότητας ένταξης του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της ταξινόμησης στα υπό χρηματοδότηση καύσιμα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
Σε περίπτωση ωστόσο που δεν ενταχθεί στην νέα ευρωπαϊκή ταξινόμηση. Τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ακόμα και το κλείσιμο της μονάδας εντός τριετίας από την λειτουργία της και ακύρωση του επενδυτικού σχεδίου ύψους 250 εκατ. ευρώ για την μετατροπή της.
Τα λόγια του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα., ότι "πράγματι είναι ένα αντικείμενο συζήτησης ακόμα και μεταξύ της κυβέρνησης και της ΔΕΗ το για πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη και το αν και πότε πρέπει να μετατραπεί σε μια μονάδα φυσικού αερίου. Δεν έχουν παρθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. Θα ληφθεί υπόψη ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και προφανώς και οι προτεραιότητες της επιχείρησης, η οποία τελικά είναι και ο διαχειριστικής και ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μονάδας».
«Σημαντική πρόοδος»
Σχετικά με την πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσε: «Αποτελούσε ίσως το πρώτο πρόβλημα. Το πρώτο κατεπείγον πρόβλημα. Εφιάλτη θα τον χαρακτήριζα, τον οποίον έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή μας τον Ιούλιο του 2019. Πιστεύω ότι όλοι μπορεί να έχουμε τις επιμέρους διαφωνίες μας και με τους εργαζόμενους και με τους συνδικαλιστές, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία μπόρεσε και άντλησε ένα πολύ σημαντικό ποσό ακριβώς, να υποστηρίξει επενδύσεις σαν και αυτές για τις οποίες μιλάμε, χωρίς να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της».
«Το κράτος διά το υπερταμείου εξακολουθεί να ελέγχει το 34% της επιχείρησης, να ελέγχει ουσιαστικά και να μπορεί να επιλέγει τη διοίκηση και δι' αυτού του ποσοστού ουσιαστικά να ασκεί δημόσιο έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για αυτό και ουδέποτε θα απολέσει η ΔΕΗ το Δ μπροστά στο όνομά της. Όμως η ΔΕΗ σήμερα είναι μία ανταγωνιστική και ισχυρή επιχείρηση, η οποία μπορεί να κάνει τις επενδύσεις στην περιοχή, να επενδύσει σε μεγάλα φωτοβολταϊκά, να στηρίξει και βέβαια σήμερα για αυτό έχει ξεχωριστή σημασία και τους καταναλωτές σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και όλα αυτά δε θα μπορούσαμε να τα είχαμε πετύχει, εάν δεν είχαμε προχωρήσει σε μία ουσιαστική εξυγίανση της επιχείρησης με τη στήριξη και θέλω να το πω αυτό, των εργαζόμενων, διότι τελικά εάν η επιχείρηση πάει καλά, και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν καλά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Γιώργος Στάσσης: Θα επενδύσουμε 2,5 δισ. στη Δυτική Μακεδονία
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα 2,5 δισ. επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ τα επόμενα 4 χρόνια στη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, όπως ανέλυσε, 370 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε έργα αποκαταστάσεων, 110 εκατ. ευρώ σε έργα τηλεθερμάνσεων (τα οποία θα συμπληρωθούν από επενδύσεις των δήμων στις διασυνδέσεις), 300 εκατ. ευρώ σε νέες δραστηριότητες πλην ΑΠΕ, 250 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5», ενώ σε επένδυση 1,2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών 1,9 GW.