Μενού Ροή
Στα άδυτα του αντιδραστήρα ηλεκτροπαραγωγής του Μπιλ Γκέιτς

Στην πόλη άνθρακα στο Κέμερερ του Ουαιόμινγκ επέλεξε ο Μπιλ Γκέιτς να στήσει τα σχέδιά του για πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της νεοσύστατης εταιρείας του TerraPower.

Θα κοστίσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του εργοστασίου, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από την TerraPower και τα άλλα μισά από το Προηγμένο Πρόγραμμα Επίδειξης Αντιδραστήρων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η κατασκευή του εργοστασίου θα είναι μια καλή δουλειά για την Kemmerer, με 2.000 εργαζομένους στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, Chris Levesque, σε βιντεοκλήση με τους δημοσιογράφους.

Θα προσφέρει επίσης νέες θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η βιομηχανία άνθρακα και φυσικού αερίου.

Σήμερα, ένας τοπικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ένα ανθρακωρυχείο και μια μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου μαζί παρέχουν περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας - ένας σημαντικός αριθμός για μια περιοχή που έχει μόνο περίπου 3.000 κατοίκους.

«Η νέα βιομηχανία που έρχεται σε οποιαδήποτε κοινότητα είναι γενικά καλά νέα», δήλωσε στο CNBC ο δήμαρχος του Kemmerer William Thek.

«Πρέπει να καταλάβετε, οι περισσότερες από τις κοντινές μας πόλεις απέχουν 50 μίλια ή περισσότερο από το Kemmerer. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι διανύουν αυτές τις αποστάσεις καθημερινά για δουλειά στην περιοχή μας. ”

Πως έγινε η επιλογή

Για την TerraPower, η επιλογή μιας τοποθεσίας ήταν θέμα γεωλογικών και τεχνικών παραγόντων, όπως οι σεισμικές και εδαφικές συνθήκες και η υποστήριξη της κοινότητας, είπε ο Levesque.

Μόλις κατασκευαστεί, το εργοστάσιο θα παρέχει βασικό φορτίο 345 MW, με δυνατότητα επέκτασης της χωρητικότητάς του στα 500 MW.

Για αναφορά, 1 GW ή 1.000 MW ενέργειας θα τροφοδοτήσει μια πόλη μεσαίου μεγέθους και μια μικρή πόλη μπορεί να λειτουργήσει με περίπου 1 MW, σύμφωνα με έναν εμπειρικό κανόνα που έδωσε ο συνιδρυτής της Microsoft Gates στο πρόσφατο βιβλίο του, «How to Avoid μια κλιματική καταστροφή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν 1.000 GW και ο κόσμος χρειάζεται 5.000 GW», έγραψε.

«Η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να κατασκευάζουν νέα εργοστάσια με προηγμένες τεχνολογίες όπως η δική μας και επιδιώκουν να εξάγουν αυτά τα εργοστάσια σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Levesque. «Έτσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχούσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο. ”

Μόλις κατασκευαστεί, το εργοστάσιο θα παρέχει ενέργεια για 60 χρόνια, είπε ο Levesque.

Πόσο διαφορετικοί είναι οι αντιδραστήρες της TerraPower

Το εργοστάσιο Kemmerer θα είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιήσει ένα προηγμένο πυρηνικό σχέδιο που ονομάζεται Natrium, που αναπτύχθηκε από την TerraPower με την GE-Hitachi.

Τα φυτά νάτριου χρησιμοποιούν υγρό νάτριο ως ψυκτικό παράγοντα αντί για νερό.

Το νάτριο έχει υψηλότερο σημείο βρασμού και μπορεί να απορροφήσει περισσότερη θερμότητα από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συσσωρεύεται υψηλή πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα, μειώνοντας τον κίνδυνο έκρηξης.

Επίσης, οι μονάδες Natrium δεν απαιτούν εξωτερική πηγή ενέργειας για τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης τους, κάτι που μπορεί να είναι ευάλωτο σε περίπτωση έκτακτης διακοπής λειτουργίας.

Αυτό συνέβαλε στην καταστροφή του 2011 στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία, όταν ένα τσουνάμι έκλεισε τις γεννήτριες ντίζελ που λειτουργούσαν το εφεδρικό σύστημα ψύξης, συμβάλλοντας σε τήξη και απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού.

Εργοστάσια νατρίου

Τα εργοστάσια νατρίου μπορούν επίσης να αποθηκεύσουν θερμότητα σε δεξαμενές λιωμένου αλατιού, διατηρώντας την ενέργεια για μελλοντική χρήση όπως μια μπαταρία και επιτρέποντας στη μονάδα να αυξήσει την ισχύ της από 345 σε 500 μεγαβάτ για πέντε ώρες.

Οι σταθμοί είναι επίσης μικρότεροι από τους συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που θα τους κάνει πιο γρήγορους και φθηνότερους στην κατασκευή τους από τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η TerraPower στοχεύει να μειώσει το κόστος των εργοστασίων της στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού για το πρώτο στο Kemmerer.

"Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το πρώτο εργοστάσιο κοστίζει πάντα περισσότερο", δήλωσε ο Levesque.

Τέλος, οι μονάδες Natrium παράγουν λιγότερα απόβλητα, ένα προβληματικό και επικίνδυνο υποπροϊόν της πυρηνικής σχάσης.

Οι καιροί αλλάζουν'

Το εργοστάσιο Kemmerer εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μερικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της ομοσπονδιακής άδειας.

"Υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαδικασία αδειοδότησης που επιβλέπεται από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών, η οποία, ειλικρινά, είναι δαπανηρή", δήλωσε ο Levesque. «Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές κριτικές».

Επίσης, το καύσιμο που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο Natrium ονομάζεται ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού υψηλής ανάλυσης ή HALEU, το οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο σε εμπορική κλίμακα.

Ο υπάρχων στόλος πυρηνικών αντιδραστήρων στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί καύσιμο ουράνιο-235 εμπλουτισμένο έως και 5%, λέει το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ το HALEU είναι εμπλουτισμένο μεταξύ 5% και 20%.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτήν την ικανότητα εμπλουτισμού στις ΗΠΑ σήμερα», είπε ο Levesque.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας